szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

Állás? Biztonság?

2015. szeptember 18. 16:44 - Huszár Róbert

Hogyan őrizd meg az állásod … de készülj fel az elvesztésére

 layoff_3.jpg

Állásbiztonság. Ismerős a kifejezés? Aki elmúlt 30, annak biztosan, aki elmúlt 50, annak nagyon is. A fiatalabbaktól nemigen hallom mostanában. Talán azért, amit én is gondolok: ebben a szép, új világban a “biztos állás”, mint olyan, nem létezik, eltűnt.

Friss példa: Ismerősöm, nevezzük Zolinak, betanított munkát (kertgondozás, karbantartás, stb.) végzett egy létesítmény-üzemeltetéssel (“elegánsan”: facility management, FM) foglalkozó cégnél. Nem keresett túl sokat, 100.000 Ft nettó körül, de – ami magyar vállakozói környezetben a kelleténél sajnos jóval ritkább – minden legális volt. Bejelentett munkahely a teljes fizetésre, fizetett TB, étkezési utalvány, minden hónapban határidőre utalt fizetés, munkavédelem, stb., amiből egy vagy több hasonló cégeknél tipikusan sérülni szokott… Zoli dolgozott itt pár évig, de persze szeretett volna többet keresni (ki nem?), így nyitott szemmel járt a világban.

Talált is egy lehetőséget, ahol 40.000 Ft-al (40%!) többet ígértek. A munka nehézsége hasonlónak ígérkezett (ételszállítás közintézményekbe: vezetés, cipelés, stb.), így felmondott az FM cégnél és elment dolgozni az ételszállítóhoz. Első napon belépett, aláírta a munkaszerződést és az egyéb papírokat. Sok ideje nem volt áttanulmányozni, mert indult az első nap: a próbanap! Sokan kezdtek aznap, de Zoli nem aggódott, legalább nagy cégnél dolgozik. Mindenki megkapta az útvonaltervet (hova kell menni, oda mit kell vinni, illetve mit kell elhozni és mikorra) és a kocsikulcsot, valamint egy kísérőt, aki a betanításban segít, illetve értékeli a teljesítményt.

A nap végére a kísérők rögzítették az eredményeket. Mindenkit, aki szintidő alatt volt, megkértek, hogy fáradjon be újra a Munkaügyre, ahol kaptak egy kb. ugyanakkora paksamétát, mint reggel: a kilépőpapírokat. Mivel nem tudták teljesíteni az elvárásokat, azon nyomban felmondtak nekik. Ja, egy apróságot nem mondtam: sem a toborzáskor, sem a belépéskor nem mondták, hogy a továbbfoglalkoztatás feltétele a teszt teljesítése. Jogilag persze teljesen rendben van a dolog, a próbaidő benne volt a munkaszerződésben, ha 3 hónapon belül meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, akkor ki mondhatja azt, hogy az első nap nem esik bele a 3 hónapba?

Na de mi lett Zolival? – kérdezheted.

Neki nem indult az autója. Le volt benne merülve az aksi …

Mit lehet erre mondani? Így járt. Teljesítette az útitervet szintidőre? Nem. Hát akkor? Van még kérdés?

Mondhatod persze erre, hogy ez egy extrém példa és ilyen nincs is. Nem is azt mondom, hogy ez az általános. Mindössze azt akartam illusztrálni, hogy arra számítani, hogy valakinek tuti állása van és így annak megőrzésével, vagy az anyagi biztonsággal nem kell foglalkoznia, senkinek nem szabad.

Mi az egyetlen dolog, amire számíthatsz? Saját magad! A képességed arra, hogy valami más számára értéket képviselőt csinálj, amit ő elismer azzal, hogy pénzt ad (fizet). Daniel Lapin, amerikai író kedvenc kifejezése a „CERTIFICATES OF APPRECIATION”, azaz kb. a megbecsülés igazolása – ő így hívja a pénzt. Leegyszerűsítve, ha munkavállaló vagy, ez a fizetés, ha vállakozó, akkor a bevétel.

Azonban nem elég, ha megvan ez a képességed, sőt az sem elég, ha fejleszted (tanulsz, stb.) Az is kell, hogy akiktől függesz (pl. a főnököd), ezt észre is vegyék! Ezért:

Reklámoznod kell saját magad

1 Ne számíts arra, hogy a főnököd tudja, mit csinálsz!

Amire számíthatsz, hogy nagyjából tisztában van azzal, hogy mi a feladatod, esetleg még azzal, hogy milyen nagyobb témán (projekten) dolgozol. Legyél tudatában annak, hogy neki is számtalan feladata és rajtad kívül még pár beosztottja van, ezért sok mindennel kell foglalkoznia a te ügyeiden kívül.

Éppen ezért a te feladatod, hogy emlékeztesd, létezel és milyen jó munkaerő vagy.

2 Legyen teljesítmény-központú a gondolkodásod és a kommunikációd

„Nálunk az ember a legfőbb érték” – ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel van kitacepaózva a legtöbb cég. Nem sok van, ahol tényleg így gondolkoznak. Készülj fel arra, hogy a dolgok mélyén te „termelőeszköz” vagy … Nincs ez így kimondva, de amikor felvettek, azzal a feltételezéssel éltek, hogy több értéket fogsz termelni, mint amennyi az összköltséged.

Éppen ezért a te feladatod, hogy folyamatosan listát vezess az eredményeidről, azokról a dolgokról, amikkel hozzátettél valamit a cég teljesítményéhez. Legyenek ezek az eredmények minél inkább számszerűsítve, forintban kifejezve!

Időről-időre nézd át a listát. Egyrészt vedd le róla a régi (2 évnél régebbi) dolgokat – kit érdekel az őstörténet? Másrészt frissítsd a memóriádat, hogy képes legyél bármikor megemlíteni pár dolgot, címszavakban (azaz frappánsan) is. Pl. ilyen helyzet a híres „elevator pitch”: mit mondasz az egyik nagyfőnöknek a liftben pár emeletet utazva, ha udvariasan megkérdezi, mi újság? A jó válasz: „A múlt héten határidőre lezártuk a projektet, a team-mel úgy látjuk, a folyamat lépéseinek 43%-os csökkentésével évi 50 mFt költségmegtakarítást értünk el. Holnap este lesz a záróbuli, van kedved eljönni?”

3 Figyelj a finom határra az értéked megmutatása és a kérkedés között!

Gyerekkorunkban azt tanították (legalábbis nekem), hogy a szerénység a legjobb út és majd észreveszik, milyen jól teljesítettem. Hát, nem igazán …

Éppen ezért a te feladatod, hogy el tudd magyarázni, mi az, amit te teszel hozzá a szervezet sikeréhez – és hogy magyarázd is el időről-időre.

Ezekkel a lépésekkel radikálisan csökkented az esélyét, hogy egy esetleges leépítés során a rossz kalapba kerülj. Teljesen megszüntetni sajnos nem tudod, ezért fontos, hogy fel legyél készülve arra az esetre is, ha mégis bekövetkezik. Abban biztos lehetsz, hogy ebben a szép, új világban valamikor az életben be fog következni. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy az anyagi háttér, biztonság meglegyen. Ehhez érdemes megnézned ezt a bejegyzést.

A munkahely elvesztésekor nagyon fontos, hogy az új állás kereséséhez szükséges eszközök gyorsan rendelkezésre álljanak. Leépítés esetén a leggyakoribb, hogy a főnöke irodájából távozva az embernek, mire visszaér a helyére, már nincs is hozzáférése a számítógépéhez, telefonjához (ha volt neki céges). Félévente (paranoiásak negyedévente) egy alkalommal pár egyszerű feladat elvégzésével folyamatosan felkészült leszel erre a helyzetre. Ezért:

Adj magadnak védőoltást

1 Legyenek kinyomtatva a névjegyek

A legtöbben a céges levelezőrendszer névjegyei (címtára, contact-jai) között rögzítjük partnereink adatait, céges telefonunkban tároljuk ezeket. Ha elveszik a hozzáférésünket az eszközökhöz, nem férünk hozzá ezekhez az információkhoz, amelyek minősítése fontosból éppen kritikussá vált … Még akkor is így járhatsz, ha saját kütyüt használsz. Én pl. dolgoztam olyan helyen, ahol a saját telefonomat „beengedték” a céges flottába, de csak úgy, hogy telepítettek rá egy szoftvert, amivel távolról tudták menedzselni. És amikor távoztam, akkor egy pillanat alatt törölték is az egészet. A telefon megmaradt, de az információk …

Éppen ezért a te feladatod, hogy legyen otthon kinyomtatva a kapcsolati listád a következő adattartalommal: név, megszólítás/becenév (pl. Kovács Józsefné esetén jó tudni, hogy azt szereti, ha Marcsikának szólítják), cég, beosztás, email, mobil és vezetékes telefonszám, cím, házastárs és gyerekek nevei, (utóbbiak) kora.

Az is valami, ha ez megvan file-ban az otthoni gépeden, de én ki is nyomtatom. Ha csak a file van, akkor legyen mindenképpen megfelelő backup szisztémád felállítva. (Ez amúgy is kéne … Legalább egy külső tár otthon és egy felhő alapú.)

2 Legyenek kinyomtatva a fejvadász listák

Elvileg ezek ott vannak a névjegyek között, de egyrészt mi van, ha nem? Nem biztos, hogy közte van, a céges levelezőrendszer címlistájában pl. kínos lehet, ha valaki megpillantja egy fejvadász nevét … „Mi van, csak nem keresgélsz?” Másrészt ez a kigyűjtés ebben a helyzetben nagyon praktikus... 

Éppen ezért a te feladatod, hogy legyen otthon kinyomtatva a fejvadász listád a következő adattartalommal: nevek (egy cégtől legyen több fejvadász kapcsolatod!), cég, email, mobil és vezetékes telefonszám, cím, a kapcsolat története (mikor miről beszéltetek).

3 Legyen hozzáférésed a kritikus információkhoz

Tudom, hogy a mai világban minden ott van az interneten … de lehet olyan, ami nem, vagy ott van, de fizetős. Pl. tudományos megközelítésből foglalkozol marketinggel és a cég előfizet neked a Journal of Consumer Psychology-ra. Hogyan maradsz képben a legfrissebb kutatásokkal kapcsolatban, leszel profi az interjúkon, ha már nem olvashatod?

Éppen ezért a te feladatod, hogy legyen otthon is rendszeres hozzáférésed azokhoz az információforrásokhoz, amelyek az álláskereséshez elengedhetetlenek. Még a mai világban is javaslom, hogy fontold meg a nyomtatott verziót. Az online csak akkor jó, ha kellő rendszerességgel olvasod is, amihez fegyelem kell, ami többünknek nehéz … :-)

Üzleti környzetben pl. az alábbi hírforrások javasoltak (a TV nem számít!):

- üzleti hírek

- iparági (pl. energetika) vagy szakmai (pl. számvitel) hírek

- általános tájékozottságot biztosító hírek (politika, világpolitika, kultúra)

4 Legyen friss az önéletrajzod

Ezt a nem-paranoiásaknak is negyedévente javaslom elvégezni. Anno hülyeségnek gondoltam, de aztán elkezdtem csinálni. Minden negyedév elején elővettem (az otthoni gépen tárolt) file-t és átnéztem. Magam is meglepődtem, de minden alkalommal találtam rajta cizellálni valót. A minimum, hogy az előző negyedév jelentős sikereivel frissítheti az ember.

Éppen ezért a te feladatod, hogy negyedévente javíts az önéletrajzodon. Ha pedig elvesztenéd az állásodat, azonnal frissítsd fel az utolsó állásodra vonatkozó részt!

Búcsúzóul

Még egyszer, első az anyagi biztonság. Egészen máshogy állsz az álláskereséshez, de a jelenlegi munkádhoz is, ha tudod, megbízható tartalék van mögötted.

Egyúttal tegyél meg mindent, hogy ne kerüljön rád a sor leépítéskor. Reklámozd magad. Ízlésesen, de határozottan és tudatosan. Ki tegye, ha te sem teszed?

Végül, de nem utolsósorban, tedd meg az előkészületeket arra az esetre is, ha mégis lecsap a mennykő. Adj magadnak védőoltást! Ha a betegségtől nem is véd meg, a lefolyás hevességét mindenképpen csökkenteni tudja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr947798710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása