szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

5 megelőző stratégia, amivel átvészelheted az álláskeresés idejét

2015. július 17. 21:31 - Huszár Róbert

Avagy hogyan készülj fel arra, hogy (egy darabig) nincs fizetésed

 

Benjamin Franklin

Szép, új világban élünk, ahol az a fogalom, hogy "állásbiztonság", kiürült. Cégek (sőt, nemcsak cégek, bármely munkáltatóra igaz ez) jönnek, mennek, átalakulnak, leépítenek, bővülnek. Ebben a gyorsan és dinamikusan változó világban nekünk, munkavállalóknak kell - éppúgy, mint bármely szolgáltatónak, alvállakozónak - folyamatosan gondoskodni arról, hogy versenyképesek legyünk a (munkaerő)piacon. De ez egy másik blogbejegyzés témája ...

Amiről viszont ez szól: mit tehetsz amíg állásban vagy, annak érdekében, hogy ne legyen pénzügyi katasztrófa - esetleg tragédia - a munkahelyed elvesztése?

Kikerülni egy stabil(nak hitt...) munkahelyről önmagában is trauma. Ha megvalósítod az alábbi stratégiákat, a rövidtávú anyagi helyzeted szempontjából nyugodtnak érezheted magad. Ez magabiztossá tesz az élet számos területén, az új állás keresésében is. Sőt, máshogy látod majd a meglévőt is!

 

1. Legyen vésztartalékod!

Személyes pénzügyeink talán legfontosabb eleme ez: legyen félretéve annyi pénzed, amiből egy ideig fedezni tudod a kiadásaidat!

Egy ideig ... Mennyi ideig?

Régebben a 3-6 hónapnyi tartalék volt a hüvelykujj-szabály. Ebben a szép, új világban a szabály inkább 3-12 hónap. Hogyan lődd be ezen belül a sajátodat? Mérd fel, hogy mennyi ideig leszel várhatóan jövedelem nélkül. Avagy mennyi ideig tarthat az álláskeresés. Túltelített szakterületeken, vezető állásban inkább a nagyobb szám a jobb. Ha kurrens területen dolgozol (rendszeresen jelennek meg neked való álláshirdetések, 2-3 havonta megkeres egy fejvadász), akkor elég a kevesebb is.

Miért ne legyen több a kelleténél? Ez a pénz nem dolgozik. A vésztartalékot olyan helyen kell tartani, hogy bármikor hozzáférj. Persze nem a párnacihában, de egy bankszámlán vagy pénzpiaci alapban, hogy bármikor veszteség nélkül, kis költséggel hozzáférhess, ha szükség lesz rá. Ha fölöslegesen sok pénz tartasz a vésztartalékban, akkor feláldozod a jövőd egy részét ... de részletesen ez egy másik blogbejegyzés témája.

Fontos: 3-12 havi kiadásról beszélünk. Azaz ne a jelenlegi fizetésedet szorozd meg ennyivel, hanem amennyit egy hónapban költesz.

2. Tervezd meg a csigaházat!

Vészhelyzetben összehúzódunk,mint csiga a csigaházba. Amikor nincs bevételed, a tartalékaidat kezded el költeni. Ez egy fájdalmas érzés. Csökkentheted ezt a fájdalmat, ha előre végiggondolod, mi az, amire tényleg muszáj költened. Azaz a kiadásokba ne számold bele se a kéthetes nyaralást (amúgy is állást keresel), se a legújabb okostelefont (kihúzza még a meglévő pár hónapig). Helyette inkább gondolkozz ezeken:

  1. Étel, ital: Mennyit költenél ezekre? Ne csak vízzel és száraz kenyérrel kalkulálj, de a Michelin-csillagos éttermeket célszerű ebben az időszakban hanyagolni.
  2. Lakás: Fedél kell a fejed fölé. A lakbért, lakáshitelt fizesd, de a konyhabútort nem most kell kicserélni.
  3. Közlekedés: Ha a munkahelyedre már nem is kell bejárnod sajnos, interjúkra igen, és persze az élet is megy tovább. Azaz közlekedned tudnod kell. Amit lehet és érdemes, oldd meg tömegközlekedéssel. Az új autó még várhat.
  4. Rezsi: Villany, víz, gáz, szemétszállítás - ezek nyilván szükségesek. Az extrákon viszont gondolkodj el. Pl. a TV esetében a minimum és a sokszáz csatornás csomag között nagy lehet a különbség, csakúgy mint a 10 és a 100 MB-es internet között is.
  5. Ruházat: A szükséges pótlásról gondoskodni kell, de ez nem a legújabb divat követésének időszaka.

Ezek a legszükségesebb kategóriák. Tervezhetsz költhetni persze másra is, csak használd a józan eszed ... Írd össze, mire költenél ebben a helyzetben: azaz készíts csigaház-költségvetést!

3. Próbáljatok megélni egy fizetésből!

Annak, hogy a pároddal egyszerre veszítitek el a munkátokat, elég kicsi a valószínűsége. Azaz arra számíthatsz, hogy egy fizetés megmarad. Ha megcsináltad a csigaház-költségvetést, nézd meg, kijöttök-e egy fizetésből. Ha igen, szuper!

Persze egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat: a puding próbája az evés, ahogy mondják. Ültesd át a tervet a gyakorlatba! A következő 3 hónapban a fizetésedet, amint megérkezik, kösd le bankbetétbe, 3, 2, illetve 1 hónapra. Sok pénzt nem fogsz ezzel keresni, de nem is ez a cél, hanem hogy eltüntesd a szemed elől. És próbáljátok ki ezalatt, hogy tényleg működik-e a csigaház költségvetés, hiszen csak a másik fizetést költhetitek!

Járulékos előny: a 3. hónap végére megvan a vésztartalékotok. Vagy ha már előtte is megvolt, van egy szép nagy összeg hirtelen a bankszámlán, amiből (vagy egy részéből) megünnepelhetitek, hogy fel vagytok készülve a nehéz időkre!

4. Legyen plusz jövedelmed!

A diverzifikációt, mint kockázatcsökkentő stratégiát a befektetésekkel kapcsolatban szoktuk emlegetni, de nemcsak ott hasznos. Ha fő jövedelemforrásod mellett máshonnan is vannak bevételeid több-kevesebb rendszerességgel, lényegesen jobb a helyzeted. A pénzügyi megfontolások mellett ott a lehetőség, hogy amint szükséges, felfuttasd ezeket az extra tevékenységeket. És nem teszel fel mindent egy lapra.

Mik lehetnek ezek az extrák? Pizzafutár-tól, Über-sofőr-től elkezdve a mai világban egy okostelefon birtokában számtalan lehetőség van. A legjobb olyat választani, ami a szakmádhoz kapcsolódva a munkád mellett végezhető (pl. tanácsadói projektek) - persze ha a munkaszerződésed megengedi -, vagy olyat, amit amúgy is szívesen csinálsz a szabadidődben (hobbid, kedves időtöltésed) és megtalálod a módot, hogyan keress pénzt vele.

5. Élj egészségesen!

Amikor elveszted az állásod, nemcsak a havi fizetésed szűnik meg, és nincs cafeteria sem, hanem megszűnik a jogosultságod a társadalombiztosítási ellátásra is. A nyugdíjjárulék nem-fizetése a kisebb probléma: ha csak az állami nyugdíjból akarnál megélni, az nem lesz egy nagyon magas életszínvonal ... de ez egy másik blogbejegyzést érdemlő téma.

Viszont az egészségügyi ellátórendszerből akkor is kockázatos kiesni, ha tudjuk, hogy olyan, amilyen. A TAJ-számod alapján ellenőrzik, hogy fizetik-e utánad a járulékot, és ha nem, akkor hirtelen fizetőssé válik (szinte) minden. Ezt kiválthatod azzal, hogy saját magad kezded el fizetni az ún. egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek mértéke 2015. január 1-jétől 6.930 forint (napi 231 forint).

Gondolnod kell azonban arra is, hogy egyre több dolgot fizetős szolgáltatás keretében veszünk igénybe. A legtakarékosabb - és persze egész életed szempontjából a legjobb  - megoldás, ha egyáltalán nem szorulsz rá ezekre ... azért, mert egészséges vagy, vigyázol magadra!

Búcsúzóul

Remélem, úgy alakul az életed, hogy teljesen felesleges volt mindezt elolvasnod, mert állást mindig szabad akaratodból váltasz. Ugyanakkor nem tudhatjuk, mit hoz az élet, és ebben a szép, új világban még igazabb, hogy mindenki pótolható.

Ne légy átlagos - legyél felkészült!

Kifizetődik. Nemcsak az anyagi biztonságban.

Amikor kevésbé érzed stresszesnek magad, családi, érzelmi, baráti kapcsolataid is kiegyensúlyozottabbak. Tisztábban látod magad körül a világot, ami különösen az álláskeresésben fog megmutatkozni: nem vállalod el az első utatba kerülő állást, amit pár hét alatt megutálsz, hanem ki tudod várni az igazi lehetőséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr467640360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása