szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

Egyetlen döntés, és gazdag leszel

2015. augusztus 06. 23:17 - Huszár Róbert

avagy minden relatív …

einstein.jpg 

Bátor cím, vagy legalábbis annak tűnik. Kicsit szenzációhajhász, és mint ilyen, nem is pontos. Mégis azt gondolom, hogy ebben a szép, új világban, amiben élünk, muszáj felhívni arra a figyelmet, hogy ha mi magunk nem gondoskodunk a saját jövőnkről, senki nem fog helyettünk.

Vitatható cím, hiszen a gazdagság mindenkinek más lehet. Nyilván egységesen gazdagnak tekintjük Bill Gates-t (No. 1 az amerikai Forbes listáján), a maga 79,2 milliárd dolláros vagyonával – ez forintban 22.572.000.000.000; csak az éves növekmény 3,2 milliárd dollár (912.000.000.000 Ft) volt … És nyilván gazdag a legtöbbünk számára a magyar Forbes szerint 90,6 milliárd Ft értékű Jász-Plasztikot tulajdonló Kasza-család. De én nem arról akarok írni ebben a bejegyzésben, hogy miképp legyünk hipergazdag sikeres üzleti vállalkozók, mint a fenti és egyéb listákon szereplők, technológiai újítók (mint pl. a Prezis Árvai Péter), hiszen akkor nyugodtan lehetne mondani rám is, hogy aki tudja, csinálja, aki nem tudja …

Mi a gazdagság?

De gazdag-e az, akinek van 500 milliója? Szerintem igen … És akinek 50? vagy 5? A dolog relatív, ugye? Emlékszem, amikor a 80-as évek végén, amikor még az ún. szocialista gyártmányú autókra is várni kellett, egy osztálytársam apja 3 évente cserélte a Ladáját. Nekem ő gazdag volt ... 

Akkor mi a gazdagság? Az abszolút választ nem tudom. Ennek a bejegyzésnek a kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy gazdag vagy, ha te döntöd el, mikor vonulsz vissza. (Írhattam volna azt is, hogy mikor mész nyugdíjba, de nem szeretem, mert Magyarországon ezt az idős korral azonosítják és pont ez az, amin változtatnunk kell.) Másképp fogalmazva: nem azért dolgozol, mert KELL, hanem mert SZERETNÉL.

Mi kell (pénzügyileg) ahhoz, hogy ezt megtehesd? Annyi félretett pénz (vagyon, gazdagság), hogy a hozamaiból fedezni tudd a szükségleteidet.

Egy millió forint sok pénz, vagy kevés? Ha szigorúan vesszük, ha van ennyid, már milliomos vagy. De mire elég ennyi, ha visszavonulnál? Ha havi 100,000 Ft a kiadásod, akkor 10 hónapra, ha 200,000 Ft, akkor 5 hónapra és így tovább … Nem tart ki sokáig … De ha van pl. 40 milliód, mire eléred a 65 éves kort és havi 300,000-ből szeretnél élni, rendben lehetsz! Kaphatsz az államtól kb. 100-150 ezret nyugdíjként (pontosan kiszámolni elég macerás manapság, sok adat kell hozzá) és a 40 milliót felélve* közel 17 évig mellé tehetsz havi 200-at. Azaz 82 éves korodig.

Mit kell eldöntened?

Az egyetlen döntés, amit meg kell hoznod, hogy gazdag lehess: legelőször magadat fizeted-e ki minden egyes hónapban ?

Mit is jelent ez?

Válassz egy szimpatikus százalékot és a bruttó(!) fizetésed ekkora részét minden hónapban tedd félre! Sokan fenn szoktak akadni a bruttón, ezért erre még visszatérek. De először nézzük, mekkora legyen a százalék! Tipikusan 10-15%-ot szoktunk mondani, de nem világtól elrugaszkodott dolog a 20% sem. Mit csinálj, ha úgy érzed, sok a 10%? Kezdd el akkorával, amekkorát meg tudsz oldani – válassz egy 1 és 10 közé eső számot. A legfontosabb, hogy kezdd el!

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát. 200,000 Ft a fizetésed, 10%-ot választasz, azaz 20.000 Ft-ot teszel félre havonta. Ha ezt 25 évesen elkezded, akkor megvan a fenti 40 milliód!** Ha 35 évesen kezded el, már csak 20 millió gyűlik össze, ha 45 évesen, akkor 9 … Másképp: ha 40 milliót szeretnél és 35 évesen kezdesz, akkor 20% kell, ha 45 évesen, akkor 43% …

Miért van ez így? Az idő pénz ...

Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, hogy a világ nyolcadik csodája a kamatos kamat. Bár sokan kételkednek benne, hogy ilyet mondott volna, abban nem lehet, hogy nagy erővel bír, ahogy a fenti egyszerű példa (hiszen nem számol sok mindennel, pl. a fizetésed emelkedésével) is mutatja. Azaz minél korábban kezdjük, annál kisebb erőfeszítéssel érhetjük el a célt (vagy annál nagyobb célt tűzhetünk ki magunk elé).

Semmit nem tudok megtakarítani!

És mi csinálj akkor, ha úgy érzed, egyáltalán semmi nem fér bele? Kezdd el a következő fizetésemeléskor! Shlomo Benartzi a Kaliforniai Egytem (UCLA) és Richard Thaler a Chicagoi Egyetem viselkedési közgazdaságtan (behavioral economics) kutatói álltak elő a Takaríts meg többet holnap! (Save More Tomorrow) koncepcióval, aminek lényege, hogy a jövőbeni fizetésemeléseid meghatározott részét megtakarítod. Pl. kapsz 5% emelést, a fenti példánál maradva ez 10.000 Ft. Mit kezdesz vele? Ha annyit költesz továbbra is, mint eddig, megtakaríthatod az egészet! A 20.000 fele megvan! És így tovább …

Egyébként miért érezzük úgy, hogy semmi nem fér bele? Benartzi szerint „Az a probléma, hogy a jövőt az emberek nem érzik valóságosnak. Ezért nehéz a jövő számára megtakarítani.”

Miért a bruttó?

Szerintem abban, ahogy a saját pénzügyeinket menedzseljük, 20% a szerepe annak, hogy mennyire értünk hozzá. Pl. tudunk kamatos kamatot számolni :-). A maradék 80% a viselkedés, az érzelmek terepe. Ezért fontos az a lélektani üzenet (mivel technikailag ez nem így van, lásd később), hogy a megkeresett pénzből először magadra, a magad jövőjére áldozol. Először magadnak fizetsz.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Mi történik fizetésnapon, mondjuk harmadikán? A 200.000 Ft bruttóból levonják az SZJA-t, TB-t, stb., a legegyszerűbb esetben marad 131.000 Ft. (Azaz az állam közbelép és nem engedi, hogy először tényleg magadnak fizess ...) Ennyi jön a bankszámládra. Be kell állítanod a bankszámládra egy állandó átutalást 20.000 Ft-os összegre. A kedvezményezettje az a számla, ahol a hosszú távú megtakarításaidat gyűjtöd. (Az egy másik bejegyzés témája, hogy ez mi legyen.) Legegyszerűbb online, a bank internetes felületén, de lehet call center-en vagy személyesen a fiókban is. Azt javaslom, ne „visszavonásig” állítsd be, hanem egy jó hosszú időre, pl. 10 évre. És utána felejtsd el!

Mi fog történni? Mire odajutsz, hogy megnézed a számládat, már a csökkentett összeg lesz rajta. Automatikusan elkezd dolgozni a pénzed, kihasználva „a világ 8. csodáját”. Észre sem veszed, és meggazdagszol!

Búcsúzóul

Nagyon nehéz 131.000 Ft helyett 111.000 Ft-ból kijönni, azt beosztani. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek túlnyomó részének ez mégis működik, tudnak alkalmazkodni, beosztani. Ezt segíthetjük tervezéssel, tudatos gazdálkodással – de ezek külön bejegyzések témái. Itt most a lényeg az, hogy nem lehetetlen!

A legfontosabb vagyonteremtő eszközünk a jövedelmünk (a legtöbbünk esetében ez a fizetésünk). Ne hagyjuk kihasználatlanul, azaz ne használjuk ki! Ne csak te dolgozz keményen, hanem a pénzed is!

 

* Nem kalkulálva a (lassan fogyatkozó) 40 millión még termelődő hozammal.

** Matek: 40 év, 6%-os hozam.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr707687226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.07. 10:06:48

Technológiai újítás? PowerPointról láthatóan még életedben nem hallottál.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.07. 10:09:41

Infláció is újdonság lehet számodra. Gugli a barátod.

talicskás munkásember 2015.08.07. 10:13:44

Ehhez természetesen szükséges havi 200e bruttó. Ha csak 47 van, bukta. Ha van nem kereső családtagod (idős szülő, iskolás gyermek, munkanélküli házastárs), bukta. Ha a megtakarításodat a párnád alá teszed, nem gyarapodik. Ha beteszed a bankszámládra, igen keveset hoz, de eljöhet az idő, hogy csökkenni fog. Ha befekteted (többet hoz - kamatos kamat, ugye), az csak bankban legyen, mert a brókerek elbukhatják, mint a közeli események alapján látható és sajnos nem lehet tudni, melyik bróker cég ügyes és melyik ügyeskedő. Azonban pár 10e forintot nem lehet haszonnal forgatni, ahhoz pár millió kell.
Tehát összefoglalom: ha család, akkor nincs megtakarítás havi 500e alatt. Ez pedig nagyon kevesek kiváltsága. Inkább nyaralok évente egyszer.

kinézer 2015.08.07. 10:59:44

Na, akkor mostantól elkezdek félrerakni mondjuk havi 4 milliót.
Eddig elittam, no meg csajokra költöttem.

HgGina 2015.08.07. 12:58:57

Igen. Milyen okos dolog félretenni. Lehetőleg bankba. Lehetőleg görög bankba. Vagy oroszba. Hogy aztán a görög vagy az orosz, vagy az oroszellenes bármelyik lenyúlja. Vagy nem nyúlja le, csak nem tudom kivenni. Esetleg az infláció nyúlja le.
Én inkább értékmegőrző dolgokba fektetem. Magamba. Az értékem úgyis csak egyre nő.

proton1701 2015.08.07. 13:42:31

A magyar fizukból nem lehet félretenni évtizeteken ketesztül. Ezt a témát lassan ugrani kellene. Viszont van egy mód ami biztos bevétel öregkorra. Lakásvásarlás most sok hitelből és kiadni. Én ezt csinálom. Működik. Mindenkinek a fantáziájára bízom a számolást. 20 évvel számoljatok 10-15 milliós lakást. Üdv..

Psyman 2015.08.07. 14:56:53

Egy úgy baromság ahogy van. Nem attól leszel gazdag, hogy kevésből félre teszel, hanem, hogy kevésből sokat csinálsz (pl. vállalkozással).
Arról nem is beszélve, hogy az egész ötlet már ott borul, hogy nem számol olyan jelentéktelen dolgokkal, mint pl. az infláció. De nézzük csak... 20 évvel ezelőtt egy gombóc fagyi úgy 20 ft-ba került. Jelenleg 200. Vagyis 20 év alatt az árak a tízszeresükre nőttek. Akkor amit én összekupograttam a posztoló szerint 40 milliót, mennyit is fog érni? Vajon házat vehetek belőle? Dehogy, jobb esetben valami középkategóriás autót. Erre érdemes volt 20 évig gyűjtögetni...

lavór 2015.08.07. 15:24:56

Az a vicc. hogy mindenki féltre tesz... Nem keveset. Levonja az állam a bérből, elveszi a munkáltatótól... Szóval miért kéne az öngondoskodás egyéb formáit erőltetni, ha az állam lenyúlja a munkánk gyümölcsét? Tessék ideadni, majd eldöntöm, mit csinálok vele. 40 év alatt nagyon szép summa összejönne saját befektetési számlára.. És még örökölhetnék a családtagok is...

encir 2015.08.07. 16:22:48

Ez egy nyugdíjbiztosító ügynökének reklámja. Neki meglesz a jutaléka, a többit bánja kánya.

encir 2015.08.07. 16:24:18

Most egyébként a lakástakarékba érdemes fektetni azt a havi huszat.

mt-03 2015.08.07. 16:55:35

mekkora kamatot ad manapsag egy lekotott betet? 0.01%? es a vegen levonjak a kulonfele koltsegeket (hogy a penzfelvet koltseget ne is mondjam), es nem kapod meg azt sem amit betettel...

BonGiorno 2015.08.08. 07:52:14

Remek bejegyzés,de melyik banknál tudsz 6 %ot realizálni?

Huszár Róbert 2015.08.08. 08:28:32

@BonGiorno: Manapság banknál nyilván nem, ilyen piaci környezetben az 1-2%-os betéti kamat a realitás. Alig van hitelezés, nem kell nekik a forrás, maximum ügyfélszerzési céllal van új betétre magasabb kamat. Tervezek a befektetésekről is bejegyzéseket. Addig annyit, hogy én főszabályként a befektetési alapokat pártolom és ilyen hosszú időtávra, amiről ez a bejegyzés szólt, bátran mernék erős gazdaságok vállalataiba feltetni ezeken keresztül.

ergerberger 2015.08.08. 10:43:05

"Bátor cím"

A cigány lovat árul a piacon. Odamegy a paraszt, nézegeti, aztán egyszercsak ráver egyet a ló farára, mire a ló nekiszalad a falnak.
- De hát, cigány, ez a ló vak!

Na ez a cím is így "bátor".
- Dehogy vák ázs! Bátor!

zila5 2015.08.08. 10:45:25

@HgGina:
Mennyire igazad van :)
Az egyetlen eredeti gondolat az egész oldalon, hogy egyedül önmagunkba érdemes pénzt és energiát fektetni.
Ahogy durvul a világ, egyre többet fog érni egy erős, egészséges személyiség egy erős, egészséges testben, aki jól alkalmazkodik, a jég hátán is megél és nem azon agyal egész nap, hogy hol tudna biztonságosan megőrizni 40 millát az állami :DDD nyugdíja :DDD mellé majd 20 év múlvára :D
Senki még csak nem is sejti, mi lesz itt 20 év múlva. Szerintem elérkeztünk oda, hogy művészi színvonalra lehet emelni a carpe diem szitut. Untig elég erre a napra meg a magánéletünkre koncentrálni, a többi történik magától úgyis.

ergerberger 2015.08.08. 10:45:29

"Bátor cím"

A cigány lovat árul a piacon. Odamegy a paraszt, nézegeti, aztán egyszercsak ráver egyet a ló farára, mire a ló nekiszalad a falnak.
- De hát, cigány, ez a ló vak!
- Dehogy vák ázs! Bátor!

Na ez a cím is így "bátor".

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.08.08. 13:31:09

@Huszár Róbert: Ne haragudj Öregem, de lóf@szt leszel gazdag, havi 20 pénzből, max nyögdíjkiegészítésnek lesz jó a dolog.
Ha gazdag akarsz lenni, vagy van egy jó ötleted, amit meg is tudsz valósítani, vagy megette a fene, és kulimunkás leszel életed végéig.
A magyari éhbérből soha nem fogsz annyit megtakarítani, hogy gazdag legyél, a befektetési alapok brókerei meg majd jól élnek a te megtakarításaidból.

EZ a realitás, a többi lózung.
süti beállítások módosítása