szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

Legyél (dollár)milliomos 4 egyszerű lépésben! (1. rész)

2015. szeptember 01. 23:24 - Huszár Róbert

Mottó: az egyszerű nem azt jelenti, hogy könnyű!

warren_buffett_1.jpg

Ebben a szép, új világban, amiben élünk, nagyon könnyű információhoz, tanácshoz jutni, sokszor (nagyon sokszor ...) kéretlenül is. Ilyen például ez a blog is, amit olvasol – bár annyiban nem kéretlen, hogy valamit (legalább egy-két kattintást) tenned kellett érte, hogy eljuss ide. A lényeg, hogy sok olyan írással találkozunk, ami nagyon egyszerűen fogalmaz. Ez részben műfaji sajátosság (senki sem olvas el egy 100 oldalas blogbejegyzést), részben a szerzőről szól. Részben viszont tényleg úgy van, hogy amit tennünk kell, az egyszerű: nem kell hozzá tudni atomerőművet építeni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű.

Itt van például Malcolm Gladwell könyve, a Kivételesek. Eszerint roppant egyszerű bármiben kivételeset alkotni: mindössze 10.000 óra gyakorlás kell hozzá. Ez tényleg nem bonyolult ...

10.000 óra ... napi 10 óra (nettó, azaz végigdolgozott!) gyakorlás ... 1.000 nap ... 3-4 év (a pihenőnapok számától függően).

Könnyű? Nekem nem ...

Nos, valahogy így vagyok azzal is, amiről írok. Egyszerűnek tűnik, sokszor az is. Emiatt könnyedén állunk hozzá a megvalósításhoz, nem feltétlenül megfelelő tervezéssel és nem elég szilárd elhatározással. És amikor beleütközünk abba, hogy megvalósítani bizony nehéz, hamar feladjuk.

Azért bocsátottam mindezt előre, mert akkor van értelme ilyen bejegyzéseket írni és azokat olvasni, ha kiváltanak valamilyen hatást. Személyes pénzügyekről lévén szó, az anyagi helyzetedet tartósan, hosszú távon jobbá tevő, fenntartható, az életminőségedet javító hatást kell kiváltsunk.

Egy másik bejegyzésben foglalkoztam azzal, mennyire meghatározó, hogy elkezdesz-e megtakarítani vagy nem. Ezt a témát boncolgatom most tovább néhány egyszerű :-) lépésben bemutatva, hogyan lehetsz milliomos. (Hogy miért dollár, arról majd a végén.)

1. Ne nyújtózkodj addig, amíg a takaród ér!

Ahogy azt a közelmúltban elhunyt Dr. Thomas Stanley munkásságából tudjuk, az átlagos amerikai milliomosról nem rí le, hogy milliomos. Olyannyira, hogy ma már, ha Amerikába utazol, nagyobb eséllyel botlasz bele egy dollármilliomosba, mint egy tanárba. Az előbbiből van kb. 10 millió, az utóbbiból 3 … Minél többen olvassák ezt a blogot, annál hamarabb lesz így nálunk is :-).

Vagy itt van pl. Warren Buffett, a világ 3. leggazdagabb embere). Ő a mai napig abban a házban él a nebraskai Omaha városában, amit 1958-ban 31.500 dollárért vásárolt … (Ez persze mai pénzben számolva kb. 260.000 dollár, de ha azt nézzük, hogy ez nagyjából megfelel egy közepes árszintnek az USA-ban – a medián 236.000 dollár , akkor ez még mindig nagyon szerény … miközben a vagyona 63.3 milliárd dollár, ami 18.990.000.000.000 Ft ...)

A lényeg: költs kevesebbet, mint amit megengedhetsz magadnak!

Élj a lehetőségeid alatt! A különbözetet pedig takarítsd meg és fektesd be! Ahogy egy másik bejegyzésben írtam, ezzel az egyetlen döntéssel akár meg is gazdagodhatsz. Ennek kulcsa a tervezés, a családi költségvetés.

Ha úgy érzed, most egy fillért sem tudsz kisajtolni, akkor kezdd el a jövőbeli jövedelmedből. Ugyanebben a bejegyzésben volt szó a „Takaríts meg többet” („Save More Tomorrow”) koncepcióról, alkalmazd azt.

Érdemes azért kicsit ránézned arra, mire mennyit költesz, különösen pár nagyobb tételre.

Ilyen lehet például az autó, a nagyobb értékű műszaki cikkek, a bútorok. Biztos, hogy érdemes (kell) olyan sűrűn cserélgetned? És pont az, akkora kell? Fontos, jelentős anyagi tétel még a lakás. Nemcsak a megvásárlása esetén érvényes (általánosságban), hogy minél nagyobb, annál drágább, hanem a fenntartására is. Aki pl. családi házban él, tudja, mindig van mit rajta csinálni (vagy csináltatni). És az sem mindegy, 80 vagy 100 m2-t kell fűteni vagy – ilyen hőhullámos időkben – hűteni. (Persze igazából a légköbméter számít, de így egyszerűbb volt …)

Ha pedig lakáshitelt vennél fel a vásárláshoz, válaszd a legrövidebb futamidőt, ami még a cash-flow-dba belefér. Manapság egy 10 milliós hitelnél 30 év alatt 16-17 milliót fizetsz vissza 4% körüli THM-el. Ha 10 év alatt vissza tudod fizetni, akkor ez csak kb. 12 milliódba kerül (a THM 4.2% körül alakul). A különbség nem kevés: 5 millió Ft. De még több, ha a maradék 20 évre számolod: az 5 milliódból 16 lehet, ha befekteted!

Amellett, hogy az el nem költött pénzt gyarapíthatod, az is szempont, hogy pszichológiai kutatások szerint sokkal nagyobb örömet érzünk, ha valamilyen élményt (pl. egy szép utazás) élünk át, mint ha egy tárgyat birtoklunk. Úgyhogy élj jól, élvezd az életet, de ami a befektetés után marad, inkább költsd ilyesmire, mint a designer ülőgarnitúrára!

2. Úgy dolgozz, mintha a tiéd lenne a cég!

Kutatások szerint az Egyesült Államokban a jómódú családok közel 20%-a tulajdonos egy vállalkozásban. Illetve a legalább 5 millió dollárnyi vagyonnal rendelkező emberek kb. 40%-a menedzser, felsővezető vagy cégtulajdonos. Ez nem azt jelenti, hogy csak így lehetsz dollármilliomos! Épp ellenkezőleg – gondolj csak arra, hogy 80, illetve 60% viszont nem ebbe a körbe tartozik.

A tanulság viszont fontos: komoly eséllyel lesz milliomos az, akié a cég, vagy akinek komoly beleszólása van az ügyekbe.

Mi lenne, ha te is így viselkednél?

Legyen a célod a munkáltatód eredményességének növelése!

Az üzletemberek, befektetők sikerének egyik legfontosabb kritériuma a profit-orientáltság. Ha te is ezzel az attitűddel állsz a munkádhoz, ki fogsz tűnni és nagyobb az esélyed a fizetésemelésre, előléptetésre.

Amikor ennyire nincs infláció, a munkáltatók könnyebben „ellavíroznak” egy átlagos 1-2-3%-os béremeléssel. A 2%-os átlag kijöhet egyrészt úgy, hogy mindenki egyöntetűen 2%-ot kap, meg úgy is, hogy van aki 0-át és van, aki 4-et. Mikor van nagyobb esélyed az utóbbi csoportba kerülni?

A 2% plusz az átlaghoz képest nem tűnik soknak, ugye? Pár dolog azért árnyalja a képet:

  1. Egy 250.000 Ft-os fizetésnél ez havi 5.000 Ft. Ha ezt be tudod fektetni, akkor 30 év alatt 5 milliónál tartasz!
  2. Ha továbbra is így dolgozol, akkor a következő évben is jobb az esélyed a nagyobb emelésre, mint a melletted ülőnek (állónak). Legyen újra 2% előnyöd az ekkor már 260.000 Ft-os fizetéseden. (Az előző pontban csak az átlag feletti résszel számoltunk. Összesen 4%-ot kaptál. 2%-ot feléltél, 2%-ot fektettél be.) Havi 5.200 Ft, de most már csak 29 évre: újabb 4,9 millió! És így tovább … Tud gyűlni …
  3. Ilyen teljesítménnyel valószínű, hogy a bónusz, prémium is nagyobb összegű lesz a számodra. Akár meg is kérdezheted a főnöködet: ha sikerül pl. évi 20 millió Ft-al csökkenteni a költségeket (vagy növelni a termelést, értékesítést költségnövekedés nélkül, stb.), az eredmény 5%-a lehet-e a bónuszod?
  4. Aki teljesít, jellemzően többlet-feladatokat kap. Azt szokták terhelni, aki terhelhető és eredményei vannak. Egy darabig ez lehet bosszantó, érezheted igazságtalannak (a sok többletmunkát a kollégákhoz képest), de idővel, különösen ha jól vezetett cégnél dolgozol, te leszel az, akit előléptetnek. A magasabb pozíció többnyire magasabb fizetés is … És ha esetleg mégsem emelnek ki, az eredményeid kívánatossá tesznek más munkáltatók számára. Tavaly az USA-ban az állást változtató menedzserek átlagosan 16%-al magasabb fizetést kaptak az új helyen. Nem rossz …

Amúgy meg: mit veszíthetsz?

 

Folytatása következik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr397752250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása