szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

Még 5+1 hiba a pénzzel kapcsolatban, amit elkövethettek a kapcsolatotokban

2015. augusztus 19. 07:59 - Huszár Róbert


happy_couple_1.jpg 

Pár héttel ezelőtt nem kis vihart kavart az a bejegyzés, amelyben azzal foglalkoztam, hogy milyen tipikus hibákat szoktunk elkövetni az otthoni közös „gazdálkodásunkban”. Avagy másképp fogalmazva: melyek azok a módszerek, technikák, amelyek segítségével pénzügyi szempontból  lényegesen megnövelhetjük (de nem garantáljuk!) az esélyét a legtöbb kapcsolat hosszú távú sikerének. Arra gondoltam, öntök egy kis olajat ... vagy a tűzre, és még több izgalmas vita lesz, ... vagy a vízre, nyugvópontra juttatva a dolgokat további magyarázattal.

Nemég publikálták az Egyesült Államok egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a Fidelity Investments® tanulmányát a párok felkészültségéről nyugdíjas éveikre. Ennek eredményeire többször hivatkozom majd. Adódik a kérdés, hogy egy amerikai kutatás releváns-e Magyarországon. Szerintem az alábbi kérdésekben nem különbözünk drámaian, ezért is merem felhasználni az adatokat.

Lássuk hát, miben hibázhatunk még a pénzzel kapcsolatban, mi az, amivel megnehezíthetjük magunk és társunk életét!

1. Nem kommunikáltok (eleget)

A hivatkozott tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása szerint a párok közel háromnegyede (72%) érzi úgy, hogy kiemelkedően vagy nagyon jól kommunikálnak, ráadásul 97%-ban egyformán nyilatkoztak erről – ami szinte hihetetlen szám :-). Továbbmegyek, tízből kilenc esetben nyilatkoztak úgy, hogy nem nehéz számukra elkezdeni beszélgetni olyan személyes pénzügyi témákról, mint a megtakarítás, a befektetés, a családi költségvetés vagy a végrendelkezés.

Ehhez képest …

  • a párok közel fele (43%) nem tudja mennyit keres a másik, ráadásul 10%-uk nagyon nem: 25.000 dollár vagy annál is több volt a tévedés. (Ehhez adalék: a medián kb. 41.000 dollár, vagyis a hiba több, mint 60%-os.)
  • több, mint egyharmad (36%) nem ért egyet abban, mennyi pénzt tehetnek félre.
  • fogalmuk sincs arról, mennyit kéne megtakarítaniuk nyugdíjas éveikre a jelenlegi életszínvonaluk fenntartásához: 48% nem tudja, 47% nem ért egyet.
  • a párok fele eltérően gondolkozik arról, mikor menjenek nyugdíjba.

Mit sugall mindez? A kommunikáció hiányát!

Szerintem nem könnyű elkezdeni beszélgetni a pénzügyekről. (Legalábbis a sajátunkról. Másokéról könnyebb...) De muszáj, hiszen az életeteket, a közös jövőtöket alapvetően befolyásoló kérdésről van szó. Idővel egyre könnyebb! Ha a pénz rendszeres téma (pl. a családi költségvetés elkészítése kapcsán – de erről majd egy külön bejegyzésben), akkor természetes részévé válik a beszélgetéseknek.

2. Más világban éltek

Ez alatt azt értem, hogy teljesen másképp gondolkodtok a pénzügyekről és – ez összefügg az előzővel – nem értitek (meg) egymást, nem próbáljátok közelebb hozni egymáshoz a nézeteiteket. 

Fogalmazzunk úgy, hogy nem szerencsés, ha egymással ütköző stratégiai terveitek vannak. Pl. egyikőtök nyugdíjba akar vonulni 40 évesen, míg a másik ennyi idős korára látni akarja a világ összes fővárosát. Lehet, akiknek ez sikerül, csak szerintem nagyon kevesen vannak; legtöbbünknek nem menne összeegyeztetni ezeket a célokat.

Ne hagyjátok, hogy éket verjen közétek a pénz! Biztos megtaláljátok a módját, hogy közösek legyen a céljaitok, még ha a sajátotokból valamennyit fel is kell adni vagy (inkább) el kell halasztani. A másikért megéri, nem?

3. Nem terveztek

A hivatkozott kutatás (is) megállapítja, hogy azok a párok, akik veszik a fáradtságot hosszú távú jövőjük, nyugdíjas éveik megtervezésére, sokkal összehangoltabbnak és felkészültebbnek érzik magukat. Miben nyilvánul ez meg? Pl. kétszer annyira számítanak jólétre nyugdíjasként, vagy pl. másfélszer annyira magabiztosak abban, hogy nyugdíjasként is kezelni tudják anyagi helyzetüket.

Elengedhetetlen, hogy a közös célok lefektetése után legyen egyeztetett elképzelésetek az oda vezető útról is. Pl. ha ez a cél a 40 évesen nyugdíjba vonulás, akkor meg kell határoznotok, hogy ezt milyen életszínvonalon szeretnétek. Az egyik véglet: Nigéria lakosságának nagy része kevesebb, mint napi egy dollárból él … de nyilván nem ez a cél! Ha ez megvan, el lehet gondolkodni azon, mi fogja az adott életszínvonalhoz szükséges jövedelmet biztosítani, amikor már nem dolgoztok. Egy cég, ami a tiétek, de már nem vesztek benne aktívan részt? A befektetéseitek hozama? Mennyit kell mostantól félretenni, hogy elég legyen 40 éves korotoktól? (Minderről részletesen majd egy másik bejegyzésben.)

Benjamin Franklin mondta: „A tervezés kudarca a kudarc tervezése.”

Ne a kudarcot tervezzétek, hanem a sikert!

4. Nem csapatban gondolkodtok

Egy tartós kapcsolat (házasság, stb.) „csapatmunka”. Ahogy céges tekintetben is mondják: az első a csapat, a team. Ez azt jelenti, hogy a közös célok elérése érdekében alá kell rendelni, néha fel kell áldozni egyéni céljainkat. Mert a közös összességében, hosszú távon mindenkinek jobb. Az önzés viszont rosszabb, nem is szabad nagy teret engedni neki.

Egy jól működő kapcsolatban harmonikusan, egymás hozzájárulását elismerve és értékelve éltek együtt. Például egy egykeresős családban az egyik fél eljár dolgozni és „keresi a pénzt”. Ennek ellenére nem tekintheti úgy, hogy az az ő pénze, mert technikailag ő kereste meg. Az közös. A másik, otthon maradó fél is „dolgozik”. Elévülhetetlen érdemei vannak a családi élet megteremtésében érzelmileg éppúgy, mint a mindennapok „lebonyolításában”. Rengeteg időt és energiát fordít a a gyermekekre, a háztartás menedzselésére, a közös élet zökkenőmentességének biztosítására – úgy, hogy ezt sokszor nem is vesszük észre. Olyan ez, mint az IT a munkahelyen: az nem tűnik fel, hogy működik a számítógép reggel, amikor bekapcsoljuk, csak az, ha nem …

Értékeljétek egymás munkáját, teljesítményét, függetlenül adtól, hogy kinek mekkora a fizetése!

5. Hagyjátok, hogy mások döntsenek helyettetek

Mindannyiunknak megvannak azok a családtagjai és barátai, akik szeretnek „véleményt” mondani, „tanácsot” adni a mi anyagi helyzetünkkel kapcsolatban. Azért tettem ezeket a szavakat idézőjelbe, mert sokszor ezeknek a feltétel nélküli megvalósítását várja a tanácsot adó. Azaz érzelmi zsarolással él: megbántódik, megsértődik, ha nem fogadjuk meg. Holott az igazán jó tanács az, amit a legjobb szándékkal, legjobb tudás szerint adnak, de gond nélkül elfogadják, hogy a tanácsot kapó döntése, hogy mit fogad meg belőle.

Különösen igaz szokott ez lenni, ha kölcsönt kapott az ember baráttól, családtagtól. (Ezt egyébként ne! Csak a baj van belőle … Már a Bibliában is benne volt: „…aki kölcsönt vesz fel, szolgája a hitelezőnek” [Példabeszédek könyve 22:7].) Ilyenkor aztán különösen felhatalmazást szoktak érezni az emberek, hogy „megmondják a tutit”. És, ha belegondolunk, van is benne valami igazság: biztosítani akarják, hogy visszakapják a pénzüket (még ha ez nem is tudatos). A bank is figyelemmel kíséri pl. egy cég gazdálkodását, miután hitelt ad neki.

A ti kapcsolatotok csak a tiétek és más, mint a többi. Hiszen ti is mások vagytok, mint a többi ember, mitől lenne a kapcsolatotok pont olyan, mint bármelyik más? Ami működött másoknak, az vagy működik nektek, vagy nem. Fontos tanulni, mások tapasztalatait meghallgatni, megismerni. Nem szabad azonban mechanikusan lemásolni.

Értékeljétek ezeket a saját szemszögetekből és annyit ültessetek át a ti életetekbe, amit arra érdemesnek tartotok. Aki igazán szeret benneteket, az meg fogja érteni!

+1. Nem költötök magatokra

A mindennapi hajszában, rohanásban – különösen, ha már gyerekek is vannak – nagyon könnyű a számtalan szerepünk (munkahely, szülő, háztartás, stb.) mellett megfeledkezni a párkapcsolatunk ápolásáról. Pedig az a virág, amit nem öntöznek, elhervad. Ne sajnáljátok magatokra a pénzt! Az eddigiekből nyilvánvaló lehet, hogy nem a pénz szórásáról beszélek, de arról igen, hogy annyit, amennyit megengedhettek magatoknak, igenis költsetek magatokra!

Felfogadni egy babysittert, hogy hetente egyszer elmehessettek kettesben színházba, moziba, vacsorázni, rábeszélni a nagyszülőket, hogy „fogadják be” a gyerekeket egy kettesben töltött nyaralás idejére, keresni valakit, aki megcsinálja helyettetek a nagytakarítást … mind olyan kiadások, amelyek hosszú távon nagyon megtérülnek.

Mennyit ér az együtt töltött idő? Ne sajnáljátok magatokra a pénzt!

Búcsúzóul

Tudom, hogy ez egy „erősen véleményes” téma és nincs nálam a bölcsek köve. Nekem az a véleményem, hogy az ebben és az előző bejegyzésben írtak nagymértékben növelik a kapcsolat hosszú távú sikerének esélyét. Persze nem garantálják. Az a ti dolgotok. :-)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr747714460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mufflinca 2015.08.20. 11:17:03

Ez ismét egy nyugdíj előtakarékosságra buzdító álcázott reklám!
Nagyon kíváncsi lennék, ki az aki ráakarja dumálni a pórnépet, hogy kuporgasson évtizedekig a nyugdíjas jólétre, majd lenyúlja a pénzt előlük!

2015.08.20. 13:14:57

Arra van valami otletetek, hogy mi a teendo akkor, ha a paromnal lenyegesen tobbet keresek? (kb 6-8x-osat.) Benne megbizom, es sokmindent kozosen finanszirozunk, de peldaul a lakast en fizetem, az en nevemen van, ettol o nem is erzi a sajatjanak, ami nem jo. Ekkora erteket egyelore nem merek betenni a kozosbe, nem is miatta, hanem elsosorban az eloskodo semmirekello csaladja miatt. (Egyfolytaban pumplojak penzzel.)

Ha ugyanis a legrosszabb tortenne es meghalna, akkor a csalad egybol ravetne magat az orokseg felere, amire en kerestem meg a penzt, semmi kozuk hozza.

Fogalmam sincs hogy lehet ilyen tipusu helyzetet kezelni. Javaslat?

Köldök_szösz 2015.08.20. 13:22:04

@Sweetshark: maradjon minden a te neveden továbbra is. Ne hagyd senkinek sem hogy lenyúlják a pénzed.

2015.08.20. 13:29:41

@TrójaiVasParipa: Jo, de a parom miatt szeretnem, ha kozos dolgaink lennenek. Az nem jo, hogy minden az enyem, o meg csak egy vendeg nalam. Nem egeszseges.

Köldök_szösz 2015.08.20. 13:39:38

@Sweetshark: Nem akarok tündérmese romboló lenni de ez egy kegyetlen világ. Mi van ha x év múlva ordasul összevesztek és szétmentek? Na akkor jön a nagy lenyúlás. Amúgy meg így is minden az övé mert szereted és megosztod vele. Ha annyira rettenetesen fontos hogy papíron is az legyen akkor...az...egy...kicsit...furcsa és anyagias.

rezgaras 2015.08.20. 18:01:11

Benjamin Franklin mondta: „A tervezés kudarca a kudarc tervezése.”

Nem ezt mondta, hanem ezt:

“If you fail to plan, you are planning to fail!”

Mást jelent.

Burgermeister 2015.08.20. 18:21:29

@Sweetshark: örökség felére? tisztában vagy az öröklési szablyokkal? mert ugy látom, hogy nem...

2015.08.20. 18:40:34

@Burgermeister: Nem tudom, ezert kerdezem. De gondolom ilyen esetben jarna nekik valami, ha kozos a tulajdon. Marpedig en nem akarok ingyeneloket penzelni.

(Valamilyen szinten most is ezt teszem, mert a parom tamogatja a csaladjat. A sajat penzebol, de ha en nem lennek, ezt nem tudna megtenni. Tehat vegso soron en tamogatom a csaladjat.)

2015.08.20. 19:07:13

@TrójaiVasParipa: Nos ezzel a szituval az a baj, hogy a parom ugy erzi, barmikor kitehetem a szuret, mivel minden az enyem. Abszolut megertem, mert en is igy ereznem magam forditott esetben. Ki van nekem szolgaltatva, nem tudhatja, hogy bekattanok es kirakom esetleg. Persze nem tervezek ilyesmit, de ez akkor sem tesz jot egy kapcsolatnak. Erre gondoltam elsosorban, nem a papirra.

Szoval valami olyan megoldas kellene, hogy kozos legyen minden, de ha megis valas van, vagy rosszabb, akkor akkor aze legyenek a dolgok, aki beletette a penzt. Gondolom van erre valamilyen jogi gyakorlat, nem hiszem, hogy egyedi eset lennek.

Köldök_szösz 2015.08.21. 10:21:27

@Sweetshark: magyarul átruházod az egész ingó-ingatlan vagyonod rá úgy hogy adott esetben 50-50 ben részesüljetek ha fel is út le is út?

Viszont még mindig ott van a csúnya család akit nem szeretsz.

2015.08.21. 18:12:26

@TrójaiVasParipa: Epp ezert kerdezem, hogy mi a megoldas. Nem tartom egeszsegesnek egy kapcsoloatban az enyem-tied dolgokat. Persze mindenkinek legyen koltopenze, amit magara kolthet, de a lakasban kozosen lakunk, a berendezest kozosen hasznaljuk, stb. En nem ezt lattam peldakent otthon es nem is tartom normalisnak azt a fajta gondolkodast, hogy mi lesz, ha szetmegyunk.

Persze mindenki ebbol indul ki, hogy ugyis szetmegy a kapcsolata. Mivel ma mindenkinek szetmegy a kapcsolata, mert az emberek onzo parasztok, keptelenek toleralni, ha valami nem ugy van, ahogy ok akarjak es inkabb szetmennek.

En meg erre azt mondom, hogy 30 folott es jo par kapcsolaton tul van annyi onismeretem, hogy tudom mire van szuksegem (es a parom is tudja). Tett o annyit ertem, hogy ha barki beprobalkozna, siman elhajtanam, egy percig fel sem merulne, hogy lecsereljem a paromat.

Az ilyen klasszikus buktatok meg, hogy megcsalas, stb, nalunk nem jatszanak, mert nem tamasztunk irrealis elvarasokat egymassal szemben. Peldaul elfogadott, hogy idonkent megcsaljuk egymast, mert az tok irrealis, hogy 20 even keresztul mindig csak ugyanazzal szexelhetunk. Attol meg, hogy idonkent massal szexelek, O a fontos nekem, eszem agaban sincs barmelyik szexpartneremre lecserelni, mivel ok csak egy gyors numerat jelentenek nekem, semmi tobbet.

De ez csak egy kiragadott pelda, egy csomo minden van meg, ami osszekot minket. Hogy mast ne mondjak, nehezen talalnek olyan embert, aki ilyen modern felfogassal all hozza az elethez. Eppen ezert nem is keresek.
süti beállítások módosítása