szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

5 hiba, amit párok el szoktak követni a pénzügyeikben

2015. július 27. 08:37 - Huszár Róbert

happy_couple_1.jpg

Ebben a szép, új világban a pénz - tetszik, nem tetszik - nélkülözhetetlen része az életünknek, így párkapcsolatainknak is. Ha szeretnél harmonikus, hosszan tartó kapcsolatban élni, elengedhetetlen, hogy az anyagi kérdésekben is összhang legyen köztetetek. Magyar statisztikákban még nem láttam, hogy erre rákérdeztek volna, de pl. az Egyesült Államokban a Top 10 válási ok között tartják számon a pénzt.

Lássuk, melyek azok a hibák, amiket célszerű elkerülnötök, ha sokáig együtt akartok maradni!

1. Nem beszéltek a pénzről

A szokásos társalgási tabutémák a vallás, a politika, a szex és a pénz. Na de a pároddal? Vele nem szokásos társalgást folytatsz … Kivel beszélhetsz a pénzről, ha vele nem? Ráaádásul ez kulcsfontosságú, több szempontból is:

  • Együtt kell eldöntenetek, mire mennyit költötök. Ha titkolnotok kell egymás elől, hogy mit vesztek, mit jelent ez a kapcsolat egyéb vonatkozásaira? Mi lesz még, amit úgy éreztek, titkolni kell a másik elől?
  • Egymásra kell hangolódnotok, össze kell csiszolódnotok. Az emberek tipikusan vagy megtakarítók vagy költekezők. Az ellentétek vonzzák egymást, tehát nagy eséllyel találja magát egy megtakarító egy költekező oldalán és viszont … Kommunikáció, empátia nélkül nem tudjátok egymást megérteni és elfogadni.

2. Nem közösek a céljaitok

A hosszú távú kapcsolat, a családalapítás gondolata magában foglalja, hogy azonosan, de legalábbis nagyon hasonlóan képzelitek a jövőt. Ha nem így van, az feszültségforrás, ami idővel problémákhoz vezet.

Pl. egyikőtök úgy gondolja, 60 évesen nyugdíjba menne és onnantól már csak jótékonykodásnak szentelné az idejét, bangladesi árvákat szeretne ápolni. A másik fél viszont álmai vállakozását építi és haláláig dolgozni szeretne. Ezek elég ellentétes célok és hamar konfliktusokhoz vezetnek. Hiszen az egyik megvalósítását az szolgálja, ha folyamatosan jelentős megtakarítást képeznek, amit befektetnek és így gyarapítják. A másik célhoz viszont ezeket a megtakarításokat „tolni kell” a cégbe.

Ha kommunikáltok (lásd 1. pont), akkor nem csak az a megoldás létezik, hogy az egyik fél feladja az álmait. Lehet pl. valamelyest módosítani az elképzeléseken és nem Bangladesbe költözve segíteni az árvákon, hanem felépíteni egy olyan jótékonységi szervezetet itthonról, ami ezt csinálja. Vagy megállapodni abban, hogy ha felfut a cég, akkor valamilyen formában és mértékig „exit” van, azaz nem teljes munkaidőben dolgozik már az a alapító és annyi tulajdonrészt értékesít, ami fedezi párja álmát. És így tovább.

A lényeg, hogy szeressétek annyira egymást, hogy közös célokért küzdötök, amelyek mindkét fél számára vonzók.

3. Külön kasszán vagytok

Itt fontos előrebocsátani, amit eddig nem tettem, hogy alapvetően tartós párkapcsolatról, élettársi viszonyról, házasságról beszélek. Amúgy jogi szemponból még mindig a házasság a legbiztonságosabb és legkényelmesebb forma a család pénzügyeinek kezelésére, de ennek elemzésére egy külön blogbejegyzésre van szükség.

A lényeg: a párkapcsolatban összekötitek az életeteket és közös véljaitok vannak (lásd 2. pont). Életünk menedzselésének része a pénz, akár tetszik, akár nem … Mit jelent, ha ezt külön kezelitek? Ez nem egy társas vállakozás, ahol a tulajdonosokat a közös anyagi érdek köti össze. Itt a bizalomnak egy más szintje kell működjön, különben az egész kapcsolat működése van veszélyben. Sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak együtt azok a párok, akiknek közös a számlájuk, mint akiknek nem.

4. Csak egyikőtök intézi a pénzügyeket

A közös számla sem mindenható. Különösen, ha az egyik félnek fogalma sincs, mi történik. Mindkét félnek részt kell vennie a pénzügyek menedzselésében és felelősséget kell vállalnia érte.

Ez nem jelenti azt, hogy a legapróbb részletekig mindent csak együtt szabadna intézni. Az a normális, és a szokásos, ha az egyik fél aktívabb ebben. Számon tartja a dolgokat, előkészíti a döntéseket. Viszont bevonja a másik felet: informálja, kérdés esetén válaszol, elmagyarázza, mi hogyan van. És ami a legfontosabb: a fontos döntéseket közösen hozzák meg.

Mindez perze csak úgy működik, ha a másik fél, bár passzívabb, de nem érdektelen. Kérdéseket tesz fel, nyomon követi a történéseket – és részt vesz a döntésekben. Az „Ó, drágám, te ezt olyan jól csinálod, jól lesz, amit te akarsz” nem elég.

5. Nem értitek mindketten, mibe fektetitek a pénzeteket

Alap- és aranyszabály a befektetéseink kezelésében, hogy csak olyan dologba tegyünk pénzt, amit értünk. Lehet pl. kaszinózni is, ha tudod, hogy a kaszinó is egy vállalat, aminek nyereséget kell termelnie, ezért az esélyed a jackpot-ra úgy van beállítva (illetve a félkarú rablóba be is programozva …), hogy a dolog profitot termeljen. A kaszinónak.

Különösen igaz ez az alapszabály párkapcsolatban és egyenesen következik a fentiekből. A befektetések a legfontosabb pénzügyi döntéseink közé tartoznak, mivel hosszú távon befolyásolják a jövőnket. Így kiemelten fontos, hogy mindketten értsétek, mit csináltok és csak olyan befektetésbe szálljatok be, ami mindkettőtöknek komfortos. A racionális (vagy annak tűnő …) döntések mellett hallgassatok a megérzéseitekre is. Nem szégyen nemet mondani egy ajánlatra olyan alapon, hogy „nem tetszik” vagy egyikőtöknek „rossz érzése” van vele kapcsolatban.

Búcsúzóul

Hosszú időre, egy életre összekötni a sorsunkat valakivel óriási dolog. A pénz ezt segítheti, de nehezítheti is. Érdemes ezt a néhány szabályt észben tartani; ezzel jelentősen növelitek az esélyét annak, hogy „a pénz nem akadály”.

 

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr497650034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2015.07.27. 17:39:19

Csak egy nyelvtannáci hozzászólás a nyitólapos ajánlóhoz:
nem "gallyra megy", hanem "gajra megy"

a kifejezésnek semmi köze a fákhoz...

Nick Leeson 2015.07.27. 18:41:08

Ezek a okos tanácsok mind olyan állapotban működnek, ahol van bőven pénz. Abban az esetben, ha a havi dolgokat épp csak futja a két fizetés, már az egész okoskodás nem ér semmit! Pl. milyen tanácsod adna a kedves blogger, olyan esetben, amikor a kedves anyós az évek alatt zaciba beadott aranyának már nem nagyon bírja fizetni a negyed éves kamatát (30e Ft.). Ezért tőlünk kér "kölcsön"! Persze mindenki tudja, hogy aranyat soha nem lesz pénz kiváltani. Se neki, se nekünk! A negyed éves díj mindig minket terhel "Kölcsönbe"! Mellesleg megjegyzem, ennek a 30e-nek nálunk is lenne helye, ugyanis akkor épp két évig nem tudtunk elmenni nyaralni sem... Volt hogy épp mi is hitelt vettünk fel, bútorra, stb. akkor épp a mi hitelünkből kellett a mamának az aranya kamatját kifizetni a zaciba. (a hitelt azóta is fizetjük, de az arany már rég elúszott). Persze a kedves lánya, meg van győződve, hogy ez egy normális segítség a szülő felé... Valójában kidobott pénz. De legalább lehet bájvigyorogni... tudjátok csak kölcsönbe, mert én ajándékba nem fogadom el! Na! A kedves blogger mit szól ilyen "befektetésekhez"? Valószínűleg sok 100e családban vannak havonta ilyen és hasonló problémák! Hosszú házasság? Közös kassza? Külön kassza? Vannak itt sokkal mélyebb dolgok is!

trillárom 2015.07.27. 18:45:43

Nekünk arányosan van egy fix összeg,amit beadunk a közösbe.De mindkettőnknek van egy kis "dugipénze" saját hobbira,barátos/barátnős kávézásra,sörözésre,egymásnak ajándékvásárlásra.Nem szeretnék "kuncsorogni"tőle a 20. táskámra pénzért,mert ùgyse értené,h.miért kell megvenni:)Inkább a saját pénzemből veszem meg.Szerintem a közös kassza nem minden esetben a legjobb döntés.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.27. 19:09:03

@trillárom: Azt én sem értem, miért kell 20 táska. :)

@Nick Leeson: Ezek a tanácsok minden helyzetben segítenek. De a legfőbb tanács: mondj nemet a mamának, ha arany-kamatra kér "kölcsön"!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.27. 19:12:29

Komoly kapcsolatban nem téma a pénz. Csak liberális együttélőknél és homokosoknál vannak pénzgondok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.27. 19:28:13

@trillárom: mi is így tervezzük, a jövedelmünk nagy részét bedobjuk a közösbe, a számlákat, lakáshitelt, háztartási kiadásokat, közös megtakarítást fedezendő, de lesz mindkettőnknek "tűpénze", pont olyasmikre, amit te is említesz. Szerintünk ez így egészséges. :)

empoftla 2015.07.27. 19:35:34

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Egyetértek. A homokosok és a liberálisok szinte mindig a pénzen vesznek össze, dehát nem meglepő, ők igazán nem is szeretik egymást. Mi már csak tudjuk, hiszen a lelkükbe látunk. Az illiberális kapcsolatoknál ez természetesen nem téma, ott nem a pénz a lényeg, anélkül is el vannak teljes harmóniában és boldogságban, az igaz népnemzeti-ketesztény kapcsolatok sohasem bomlanak fel pénzügyi gondok miatt.

Aiofe 2015.07.27. 19:36:14

A külön kasszánál jobb pedig nincs. 15 éves, problémamentes házasságból tudom :) Azt sem tudom, mennyi a férjem fizetése. Ő sem tudja, mennyi az enyém. A hosszú boldogság titka ez :)

pneumónia 2015.07.27. 19:52:08

Aiofe: Egyetértek! Baromság a közös kassza, most indokoljam meg miért csipog az asszonynál, vagy ha ő ad a totál debill rokonainak én kérdezgessem h ugyan hová adja... A cikkíró jól kereső fővárosi polgári család realista gyermeke...

Aiofe 2015.07.27. 19:58:46

@pneumónia: a szegény vidékről, ahonnan származom, még szomorúbb praktikus oka volt: legalább az asszony pénzén tudnak enni, ha a férj elitta a sajátját. Mondjuk iszákos férjet tartani is hiba, de arrafelé nincs választásuk. De ha nem ez van, akkor is milyen ciki, hogy "drágám, mire adtál ki 20 ezer forintot?" "A szülinapi ajándékodra, szívecském"

A külön kassza pedig biztosítja, hogy ha például 20 táskára vágyik valaki, ahogy a fentebbi kommentelő, akkor az arra valót meg is teremtse magának. Ha emiatt reggelente csak üres zsemlét vesz 25 forintért, nem sonkás szendvicset 400-ért, akkor is.

sncf 2015.07.27. 20:00:35

@Aiofe: A gyerek a pelenkát a saját pénzéből vette? Vagy a férjednek nincsen köze a közösen nevelt gyerekhez?

Netuddki. 2015.07.27. 20:05:31

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ja, az iliberálisoknál nem gond a pénz. Annyit lopnak a közösből amennyit nem szégyellnek...

glammi76 2015.07.27. 20:10:25

@Aiofe: nem tudjatok mennyit keres a masik...aha...

Alick 2015.07.27. 20:16:52

@sncf: A külön kassza teljesen összeegyeztethető a közös költségek alapjának kezelésével. Vagyis a közösbe mindenki berak annyit, amennyi a közösen meghatározott családi költségbetés alapján szükséges +valamennyi tartalékot. Viszont ezen túl mindenki a saját pénzével rendelkezik.
Nyilván ezt akkor lehet megcsinálni, ha határozottan több a bevétel a költségeknél.

egysmás 2015.07.27. 20:25:48

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Persze, mert egy komoly kapcsolatban élő konzervatív férfi tudja, hogy az asszony nem ember, és aki nem ember, annak nem kell pénz.

sncf 2015.07.27. 20:32:14

@Alick: Ez idáig rendben. De ha azt se tudom, hogy a másik mennyit keres, akkor mi alapján járulunk hozzá a közös költségekhez? Fele-fele alapon? Ha az egyik félnek nincs annyi jövedelme (tartósan vagy átmenetileg)? Amikor meg mondjuk valaki otthon marad szülési szabadságon, akkor hitelt vesz fel, hogy be tudja adni a közösbe, amennyit kell? Nekem furcsa, ha egy házasságban nincs betegség vagy állásvesztés esetén se szolidaritás. Azért akad bőven olyan helyzet, amikor borul a külön kassza fenntarthatósága.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 20:34:29

kulon kassza= bizalmatlansag
\
kozos bankaszamla, oda mennek a fizetesek, arrol kuldonek a szamlak
mindkettonknek sajat bankkartya / hogy ne kelljen kuncsorogoni a 20-ik taskara penzert/

egyikunk sem fogja baromsagra kolteni a kozos penzt, mert
nem vagyunk hulyek
van szerelem
es bizalom

cybericius 2015.07.27. 20:46:33

Helyzete válogatja, hogy mi az ideális.
Nálunk most éppen az megy, hogy termelem a pénzt, a feleségem pedig költi. ;)

glad az egyetlen 2015.07.27. 20:54:24

Külön kassza forever! :-)
Szép dolog az elmélet, de gyakorlatban a közös kassza az esetek 99%-ban azt jelenti, hogy egy kezeli a pénzügyeket az pedig a pokol sötét bugyra. Szüleim és párom szülei is így csinálták és nem volt kérdés, hogy mi ezt nem úgy akarjuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 21:00:59

@glad az egyetlen: de miert kezelne egy?
a szamlakat onnan kell utalni
mindket felnek van bankkartyaja, ugyanahhoz a szamlahoz

es ennyi

firg_firg 2015.07.27. 21:05:28

Jajj de jo hogy valakik mar megint meg akarjak mondani hogy masoknak mi a jo es a helyes.

Aiofe 2015.07.27. 21:09:34

@hagyma: a külön kassza az igazi bizalom. Tudom a másikról, h képes önállóan kezelni a pénzügyeit, tartalékot képezni, nem veri el a pénzt. A közös kassza a másik kihasználásának legjobb módja lehet.

Aiofe 2015.07.27. 21:10:35

@sncf: ki mondta, h van gyerek? Nem is lesz.

firg_firg 2015.07.27. 21:14:16

Kozhelygyujtemeny. Az elso benyomasom az volt hogy ezt a posztot valami no irta a kiskegyed magazinba.

Aztan kiderult hogy ezt a blogot egy banki felsovezeto szerkeszti. Masodik poszt, index cimlap. Gratulalok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 21:17:03

@Aiofe: ja hat akinek ez a bizalom, mert fel, hogy kihasznaljak, meg yerek sem kell
annak hazasodni is felesleges, akkor meg minek kozoskassza?
igy ertem

Aiofe 2015.07.27. 21:22:48

@hagyma: a gyerek nem bizalomkérdés. Ha lenne, elvárnám magamtól h egyedül is el tudjam tartani. Erre be is lehet rendezkedni anyagilag, de most szívműtétre gyűjtök. Ez nem volt a tervben, ennyit a tervekről.
Aki nem fél, hogy kihasználják, azt általában ki is használják.

egysmás 2015.07.27. 21:27:34

Egyszerű: nem kell annyit keresni, hogy értelmes legyen a kérdés, hogy közös-e a kassza, vagy sem!

És ebben a dologban nagy segítségére van a népnek Orbán és a kormánya, legyünk hálásak neki!

sncf 2015.07.27. 21:42:46

@Aiofe: Az tényleg màs eset. Onnantol csak egy jo biztositàsi csomag kell

Blogger Géza 2015.07.27. 22:35:22

"a házasság a legbiztonságosabb és legkényelmesebb forma a család pénzügyeinek kezelésére" Valójában a legrosszabb megoldás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 22:35:52

@Aiofe: az nem orom
remelem a ferjed a 15 ev utan segit osszegyjuteni a szivmutetre valot a kulon kasszajabol

Aiofe 2015.07.27. 22:42:51

@hagyma: Én meg nagyon remélem, hogy nem jutna eszébe ilyen marhaság, különben is meg tudom oldani egyedül is. A külön kassza előnyei, ugye :) Mindig tudom, hogy ami rajta van, az az enyém, és nem tartozom vele elszámolással senkinek. Ezzel sok konfliktus elkerülhető. A családi veszekedések nagyrésze a közös pénz miatt van. MIközben közös pénzre semmi szükség, csak romantikus marhaság. A közös célok megvalósíthatók külön kasszából, de ha nincsenek közös célok, akkor a közös kassza a házasság halála. A posztbeli példa a 2-es pontban pont ezért rossz: a két különböző cél megvan egymás mellett kitűnően, mindkettő kivitelezhető, de csak akkor ha van rá egyéni pénz. Közös pénzekből egyéni célokat megvalósítani, abból csak konfliktus lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 22:59:19

@Aiofe: egy normalis hazassagban kozos celok vannak
az en hazassagom tokeletesen mukodik kozos szamlaval
de nem vagyunk egyformak
/azert remelem ad kolcson, ha nem jon ossze a mutetre idoben/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.27. 23:01:02

Nem hiszem, hogy családi pénzügyekben van univerzális megoldás, ami segít a milliomos vállalatvezető feleségének pénzszórását és a segélyt elivó négygyermekes huszonéves apukát is kordában tartani...

Aiofe 2015.07.27. 23:04:05

@hagyma: a normális házasság mindenkinek mást jelent. A külön számla nem akadálya a közös céloknak, legalábbis normális házasságban. De a közös kasszával mindig az jár rosszul, aki többet tesz bele. A posztot meg ki lehetne egészíteni azzal, hogy hozzátartozónak sosem adunk kölcsön, az is csak konfliktusforrás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 23:11:06

@Aiofe: en nagyon boldog vagyok, hogy tobbet tudok betenni a kozos szamlankra, mint a nejem,
oromet okoz:)
ez azt vesz a bankkartyajaval, amit akar:)
igen, a hazassagok kulonbozoek
perszer ha mar a szuloii pelda is rossz volt, ertheto a bizalmatlansag

Aiofe 2015.07.27. 23:14:38

@hagyma: valószínűleg ő is boldog ezzel. Neki megéri így, h te hordod haza a pénzt, ő meg elkölti. Mikor majd szétmentek, ezt fogod a fejéhez vágni, de addigra neked már késő lesz.

MAC-Ka 2015.07.27. 23:48:52

@Aiofe: Meg ne haragudj, de amit leírsz, az sokkal inkább hasonlít egy üzleti kapcsolatra, mint egy párkapcsolatra. Tulajdonképpen együtt bérlitek a lakást, beadjátok a közösbe a közös költségeket, kaját, alkalomadtán elmentek szórakozni, nyaralni stb... csak nem külön szobában, hanem egy ágyban vagytok éjszaka (már ha... ):)
Ügyeltek arra, hogy senki se járjon jobban vagy rosszabbul mint a másik, nem tartoztok számadással a másiknak, Tiszta üzleti modell :)
Ha nektek mindkettőtöknek ez a fajta kapcsolat jó és boldogok vagytok benne, akkor legyen, sokan vannak így...talán egyre többen.
Viszont sokaknak egy párkapcsolat vagy élettársi kapcsolat/házasság ettől többet jelent. Nem csak két ember egy ideig tartó egymás mellett élését. A posztoló -gondolom- eleve ilyenre gondolt.

sdani 2015.07.28. 02:20:15

Egyeseknek itt olyan elképzelése van az együttélésről, párkapcsolatról, amit én rendkívül egészségtelennek tartok... paranoia, attól való rettegés, hogy átverik, vagy csak a másik jobban jár... "elszámoltatják" a magukra költött pénzzel. Remélem otthon két hűtő is van lakattal lezárva, nehogy megdézsmálja a másik a parízert! :D Én ilyet el sem tudok képzelni. Számunkra az együttélés természetesen jelentette a közös bankszámlát, ahol a családi vagyon gyűlik, és amit közösen osztuk be, hogy a családnak a legjobb legyen, nem a saját, hanem a közös gyarapodásunkat igyekszünk maximalizálni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy semmit nem költünk magunka... ha én vagy a párom akar venni valami drágább cuccot, akkor nyilván megbeszéljül előtte, de ez nem elszámoltatás. És itt nem is csak arról van szó, hogy érzelmek, meg lila köd, és majd jól meg fogjuk szívni, hanem logikus közgazdasági megfontolásból is ez a megoldás a legoptimálisabb: 1) közös számla esetén mindig nagyobb pénzösszeg áll rendelkezésre, 2) versengő érdekek összeegyeztetése segít megtalálni olyan kompromisszumokat, amik hatékonyabbá teszi a pénz beosztását, 3) váratlan bevételkiesés esetén stabilabb. Mondjuk őszinteség és intelligencia kell, hogy egyenlő partnerként mindezt meg tudják beszélni.

Én nem látok abban problémát, ha valaki a házasságot/párkapcsolatot egy üzleti modellhez hasonlítja, csak nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a felek egy hajóban ülnek, és a cél közös. Ha valaki ezt szem elől téveszti, és kompetitív stratégiába kezd (a saját nyereségének maximalizálása, vagy a saját veszteségének elkerülésére), akkor az destabilizálja az egész kapcsolatot.

egysmás 2015.07.28. 05:30:50

@Aiofe: Életemben nem veszekedtem még a feleségemmel a pénz miatt és ő sem velem.
A konfliktusforrás a zokni-gatya-kenyérszeletelés-megígérted, hogy kiporszívózol térben zajlik jobb helyeken, nem pedig holmi anyagiak mentén.

egysmás 2015.07.28. 05:38:47

@Aiofe: banyek, te és a férjed, igazi pszichopaták vagytok!

Tudod, hogy a férjed azért nem ad a szívműtétedre lóvét, mert vagy azt hiszi, hogy az a hajfestéssel analóg beavatkozás, vagy arra hajt, hogy ha elég ideig nem gyűlik össze rá a lóvé, akkor örököl?

Gondolom levezette a dolgot:
- ha megvan a teljes összeg és felépül az a zasszony, akkor jó;
- ha nem lesz meg a teljes összeg és elpusztul a zasszony, öröklök, és az is jó;
- ha műtőasztalon pusztul el a zasszony, miután kifizette a műtét árát, az nem jó.

konklúzió: nem adok neki pénzt a szívműtétre, azzal minimalizálom a saját kockázatom.

Aiofe 2015.07.28. 06:33:37

@egysmás: Jézusom, zokni-gatya szinten vitatkozni? Ha meg valamit megígérünk egymásnak, az biztos úgy van, mert megígértük, ezen miért kellene vitatkozni.

Aiofe 2015.07.28. 06:35:22

@egysmás: Azért lásd be, az a pszichopátia, ha ilyen fontos dolgokon, mint zokni-gatya, össze tudsz veszni az asszonnyal :) A pénz+egészség kérdés le van zongorázva, meg lesz oldva, de ha mégis megpusztulnék, a tesóm örököl, úgyhogy az neki nem lenne nagy üzlet.

Sesquatch Hegyi 2015.07.28. 06:38:25

Erdekes kerdes h melyik a jobb, a kulon kassza vagy a kozos? A felesegemmel kulon kasszan vagyunk ( elvileg), de van egy kozos szamla ahova kb a fizetesunk 80%-a megy, a maradek tenyleg csak sajat megtakaritasra, hobbira eleg. Aztan amikor otthon maradt a gyerekkel teljesen termeszetes volt hogy a fizum 95%-a bemegy a kozosbe. Sokszor tortenik h ha eppen nincs penz a kozos szamlan, a sajatunkbol fizetunk egy nagyobb tetelt. Nalunk bevalt ez, igy semelyikunknel nem gond (mondjuk amugy se lenne) ha pl fizetjuk a szuleink repjegyet, mert szeretnenk segiteni oket. Vagy ha barmilyen kutyut veszek ami talan felesleges :)

Alick 2015.07.28. 07:51:00

@sncf: Nincs arra abszolút szabály, hogy ki és hogyan járul hozzá a közöshöz, ez egyeztetés kérdése. Tulajdonképpen a saját és a közös pénzek egyfajta dinamikus egyensúlyban vannak kezelve. A "csak saját kasszák" megnehezíti a közös ügyek kezelését, a "csak közös" pedig különböző anyagi hozzáállás esetén állandó konfliktusokhoz vezet.

Amikor az egyik fél pl. sikeres, sok pénzt mozgató vállalkozó - és ebben a szemléletben élt -, a másik pedig szegény, kuporgatós alkalmazotti családban nőtt fel, teljesen máshogy értelmezik a pénz és az anyagi felelősség fogalmát. A pénzt - egyrészt mint "munkaeszközt", másrészt mint "családi költségvetést" - ilyenkor külön kell választani. Persze lehetnek kiegyensúlyozottabb esetek is, de ilyenkor is célszerű privát pénzeket meghatározni.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2015.07.28. 08:46:02

azért nem kéne egymás vérét szívni. szerintem nincs olyan hogy az egyik jobb, mint a másik, helyzete válogatja. nálunk külön kassza van. én fizetem a lakást, asszony a rezsit (nem tudom hogy ez egyensúlyban van e). a kocsi teljesen az én felelősségem, hogy mindig jó legyen, mindig legyen benne benzin. otthon mindig van valamennyi kápé (100 körül), hogy az egyikünk rak bele hol a másikunk - ennek nincs célja, nem bevásárláshoz/csekkekhez, legutóbb épp a kőműves szakit munkáját fizettük belőle.

boltban mindig az fizet, aki éppen elmegy. nincs abból probléma ha egy héten én megyek háromszor, ő egyszer, és fordítva sem. nincs rinyálás, ha új kütyüt veszek, vagy ha ő új ruhát/cipőt/táskát.

vannak közös célok: gyerek/lakásfelújítás/nyaralás/új autó. ilyenkor leülünk, hogy mi kéne, az mennyibe kerülne, és futja e rá. ha igen, akkor megbeszéljük hogyan legyen: ki mennyit rak bele a közös célba, de innentől akkor az már közös, nem lehet elverni tabletre/cipőre...

teljesen jól működik. nincsenek feleslegesen megvett dolgok, anyagi függetlenség is van. nincs anyagi vita, ami a legfontosabb.

sncf 2015.07.28. 09:13:31

@Alick: A vállalkozás pénzének és a családi költségvetés szétválasztása egy másik kérdés, mint a közös és a külön kassza szétválasztása. Bár kétségtelen, hogy a magyar gyakorlat azt mutatja, hogy a családi mosógépet is a vállalkozás veszi meg, hogy az ÁFA-t el lehessen csalni, a nyaraláshoz a gázolajat papíron a traktorba veszi a "sikeres" vállalkozó, hogy adócsalással költségként el lehessen számolni, de ezek a kérdések messze állnak attól, ami az eredeti posztbeli felvetés volt.

sncf 2015.07.28. 10:12:33

@Hurrá Torpedó: Jó a példa. Normálisan gondolkodó, felelősséget vállaló embereke között így pl. jól múködhet.

Ronnie_27 2015.07.28. 10:14:39

"Sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak együtt azok a párok, akiknek közös a számlájuk, mint akiknek nem."

Igen, de azt is nézzük meg, miért van így. :-)
Nem csupán azért maradnak együtt nagyobb arányban a közös számlás párok, mert jobb a kapcsolatuk, hanem azért is, mert nehezebb kilépni, ha össze van olvadva a vagyonuk.

Azt a kérdést is tegyük fel, hogy vajon hány rossz kapcsolatból nem tudnak kilépni a felek a közös pénzügyek miatt.

Én azt pártolom, hogy legyen közös kassza is, de ne dobjanak be mindent a közösbe! Pl. amikor a barátnőmhöz költöztem, talán rá kellett volna írattatnom a lakása felét a nevemre? Ha nem, akkor én milyen alapon adjak be mindent a közösbe? Az átmeneti időszakokban, amikor az egyik félnek lecsökken a jövedelme, a másiknak szerintem is nagyobb részt kell vállalnia. Vagy alapból is, ha sokkal többet keres.

Lady Ann 2015.07.28. 10:45:40

Látom, itt mindenki ért a kérdéshez, úgyhogy hagy kérjek segítséget: a párom nem költözött hozzám, egy rezsi felét egy barátjának fizeti, de gyakorlatilag nálam lakik, nálam fogyaszt. Nekem van fix állásom, neki alkalmi munkái vannak. Én fizetem a rezsit, általában én fizetem a kaját, ha kifejezetten nem kérem meg, nem vesz semmit a közösbe. Nem tudom, ezt hogy lehetne rendbe rakni, sajnos az én családomban tabu téma a pénz, így nem tudom, hogy közelíthetném meg a kérdést, nincs tapasztalatom. Erre van valakinek jó ötlete? Próbáltam azt is, hogy nem vettem semmi kaját, hogy üres legyen a hűtő, de nem történt semmi. Szóval meg kéne beszélni, de nem tudom, hogy kéne.

Ronnie_27 2015.07.28. 11:19:02

@Lady Ann:
csak a véleményét tudja mindenki leírni, igazságot tenni nem lehet és nem is szabad, főleg nem kívülállóként.

Amit írtál, az alapján úgy tűnik, az alap probléma az, hogy a barátodnak nincs elég jövedelme ahhoz, hogy rendesen részt vállaljon a költségekben.

Ha ez igaz, akkor neked kell eldöntened, hogy ez mennyire zavar téged, és van-e esély, hogy a jövőben javuljon a barátod anyagi helyzete.

Ha nem jól sejtem, vagyis ha van elég pénze az alkalmi munkákból, akkor szerintem mindenképp beszélned kellene vele erről és őszintén elmondanod, hogy ezen változtatni kellene.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2015.07.28. 12:43:45

@Lady Ann:
-költözzön hozzád fizikailag, és amit máshova fizetne, azt fizesse neked.
-ha nem akar, akkor viszont ne héderezzen ott állandóan. ne legyen saját kulcsa! jöjjön este vacsi után, legyetek el éjjel, de reggel amikor melóba mész, ő is menjen a dolgára. ha nincs akkor az albijába. ne minden este jöjjön át, vagy ha kell a tali minden nap, akkor ne a te kéród legyen a default talihely: legyen mozi, szórakozóhely (amit fizethet ő), vagy séta a parkban.

le kell ülni vele, hogy döntse el mit szeretne. ha nem akar dönteni, akkor ez túl kényelmes (és olcsó) neki, akkor csak élősködés van belőle ami neked nem jó ugye.

Alotharian 2015.07.28. 17:00:17

A külön kassza bizalmatlanságon alapuló kapcsolat.
A csak közös kassza erős bizalmi viszonyt feltételez.
Közös kassza esetén is lehet válni, de akkor (ha nem volt szerződés) mindent felezni kell.

glad az egyetlen 2015.07.28. 21:47:07

@hagyma: értem amit mondasz, de az a nagy büdös helyzet, hogy az esetek zömében a közös kassza azért alakul ki, mert egy kezeli a pénzügyeket. Nem kellene így lennie (értem én), de így van. Az pedig nagyon csúnya helyzeteket eredményez idővel. Na és ez az a pont, amikor álságos lesz az a szöveg, hogy "külön kassza = bizalmatlanság", mert hogy pont az egy ember irányítja a kettő pénzét helyzet vezet nagyon könnyen a passzív fél megalázásához. Erről ennyit.

Ronnie_27 2015.07.30. 10:19:18

@Alotharian:

Pl. a házasság előtt szerzett vagyont és az örökölt dolgokat nem kell felezni, ezek nem lesznek a közös vagyon részei.

Ronnie_27 2015.07.30. 10:25:35

A közös kasszának akkor volt igazán értelme, amikor még kevesebb joguk volt a nőknek, a többségük nem dolgozott, hanem háztartásibeli volt.
A házimunkáért viszont nem járt fizetés, így nem volt elvárható, hogy a nőnek saját pénze legyen.
süti beállítások módosítása