szép, új, világ

személyes pénzügyek manapság

7 lépés a fizetésemeléshez

2015. augusztus 24. 07:05 - Huszár Róbert

+ 1 bónusz lépés

salary_increase_2.jpg 

Nem könnyű odaállni a főnökünk elé és fizetésemelést kérni. De ebben a szép, új világban muszáj. Lássuk be, ez a dolog – lecsupaszítva – egy kereskedelmi tranzakció. Ez még akkor is így van, ha szerencsére szép számmal vannak olyan munkahelyek, amelyek nagyon sok és széleskörű juttatást adnak a dolgozóiknak a fizetés mellett. (Még olyan is van ma már, ahol a munkatársakat segítik a saját pénzügyeik menedzselésében. Hogy ez miért jó a cégnek és a dolgozónak, arról egy másik bejegyzésben.)

Merthogy, visszatérve a témához, te áruba bocsátod a tehetséged, tudásod, erőd és időd, amit a cég megvesz. Magától értetődően ellentétesek az érdekeitek, te minél nagyobb fizetést szeretnél, a cég pedig minél kisebb költséget. Aztán kialakítjátok a kereslet-kínálat egyensúlyát ...

És telnek-múlnak a dolgos hétköznapok, mígnem úgy érzed, ez az egyensúly felborult. Több járna ... Többet érdemelsz ...

Mit tegyél?

 

1. Felkészülés lélekben

Nem könnyű odaállni, de muszáj. Ugyanis nyugodtan indulj ki abból, hogy senki nem fog helyetted. (Tekintsünk most el a szakszervezetektől meg a munkahelyi tanácsoktól. Ők inkább a kivételt jelentik, mint a szabályt.) Azaz neked kell. Kitől várod, hogy képviselje az érdekeidet, ha te magad nem teszed? Ki viseli leginkább a szívén a sorsodat? Na jó, édesanyád vagy párod talán még nálad is jobban, de hát őket mégsem küldheted be a fizetésedről tárgyalni. :-)

Félsz az elutasítástól? Kényelmetlennek érzed pénzről, juttatásokról beszélni a munkáltatóddal? Nem vagy egyedül! Mindenki így van vele valamennyire, akár bevallja neked, akár nem. Ha viszont képes vagy ezeken túllendülni, az emberek túlnyomó többségénél gyorsabban növeled a bevételi potenciálodat és óriási lépést teszel afelé, hogy gazdag lehess – ha nem költöd el mindet (ahogy ebben a bejegyzésben erről szó van).

Egy jó módszer a felkészülésre keresni a családban, barátok között valakit, akinek vannak beosztottai, tehát találhatja magát a másik oldalon. Vele végig lehet „játszani” egy ilyen beszélgetést (de csak akkor érdemes, ha az alábbiakat is elolvastad már). Amit gyakorlunk, utána könnyebben megy.

Akármilyen módszert is választasz, egy biztos: ez a te dolgod. Ne várj másra. Nyugodtan mondogasd magadban, hogy szokd a gondolatot.

És tűzz ki egy dátumot: „Szeptember 1-én bemegyek Gézához.”

 

2. Felkészítés lélekben

Kérj egy időpontot a főnöködtől. „Géza, szeptember 1-én lenne számomra egy félórád? Szeretnék veled a javadalmazásomról beszélni. Nincs semmi gond, jól vagyok, csak szeretnék erről beszélni veled.”

Te mennyire szeretnéd, ha derült égből villámcsapás-szerűen odaállna eléd beosztottad (még ha nincs is, gondold csak végig) és azt kérné, emeld fel a fizetését 10%-al? Ilyen helyzetben azonnal defenzívába szorul az ember és ösztönösen reagál: támad. Ha ilyen helyzetbe hozod a főnöködet, te is erre számíthatsz: kapásból érkező negatív reakcióra. Ráadásul egy ilyen fogadtatás után vajon mikor lehet újra előhozni ezt a témát …?

Ezért fontos, hogy a fenti formulával (vagy valami hasonlóval) kérj időpontot: legyen lehetősége, ideje neki is ráhangolódni a dologra. Ezért persze ne is másnapra kérd a találkozót …

 

3. Felkészülés szakmailag

Össze kell szedned azokat a tényeket, amelyek alátámasztják: érdemes (sőt, kell!) neked fizetésemelést adni. Ne várd, hogy csak azért, mert bejársz dolgozni, automatikusan több pénzt kell kapnod … Ahogy egy volt főnököm mondta: „A szorgalmat utoljára az általános iskola 5. osztályában értékelték.” Lehet, hogy van, akinek ez durván hangzik, de a csúf igazság az, hogy több pénz a többlet-teljesítményért jár.

A te feladatod bizonyítani, hogy fizetésemelést érdemelsz!

Ez még akkor is így van, ha úgy látod, a főnököd elismer és elégedettek a munkáddal. Ritkán van az, hogy valaki egyedül dönthet egy emelésről, különösen egy értékelhető mértékűről. Vagy a főnökével, vagy a HR-el (vagy mindkettővel …) egyeztetnie kell. A saját esélyeidet növeled, ha felkészíted őt! De hogyan?

  • Gondold végig, hogyan végezted az elmúlt időszakban a dolgodat.

Fejlődtél a munkádban? Többet, hatékonyabban dolgoztál? Kaptál, vállaltál új feladatokat? Nagyobb lett a felelősséged? Összességében: többet teszel a cégért?

Készíts ezekből egy áttekinthető listát. Legyél annyira konkrét, amennyire csak tudsz. Pl. „Az előző időszakhoz képest 2x annyi ügyet zártam le határidőre, kiváló minőségben.”

  • Gyűjtsd össze a dícséreteket, elismeréseket, amiket kaptál.

Ezeket amúgy is főleg emailben küldik (ami egyébként nem a legjobb módszer vezetői szempontból), úgyhogy vissza tudod őket keresni. Ha nem törölted a ki … (A jövőben pedig gyűjtsd őket szisztematikusan, egy külön folderben.) Nemcsak a Főnök(ök)től érkezőket. Kapsz ilyeneket kollégáktól, ügyfelektől, partnerektől is. Ezek is fontosak, sőt! Még ha mindennaposnak, túl egyszerűnek tűnnek is, használd őket.

Kapcsold őket, ahol csak tudod a fenti listában szereplő tételekhez. Pl. „És itt van 3 visszajelzés ügyfelektől az ügyeimmel kapcsolatban.” 

 

4. Legyen egy számod

Ki kell találnod azt az összeget, amit kérsz. A saját fizetésed tudod. Szedd össze, hogy hasonló munkakörben mennyit szoktak fizetni. Minden cégnél azt mondják, a fizetések titkosak, aztán mégis szokták tudni az emberek... Kiindulásnak jó, de kevés. Nézz körül az ismeretségi körödben a konkurrenciánál és más iparágak hasonló munkaköreiben. Kutass a neten. Nézd meg az álláshirdetéseket. Beszélgess fejvadászokkal.

Ez alapján belőheted a tipikus intervallumot. Ezután, figyelembe véve a fenti pontokat, ki kell találnod, hova helyezed magad ebben a spektrumban. (Az, hogy miért, már megvan, ha végigcsináltad az előzőeket.)

A lényeg, hogy a végén legyen egy számod, amit kérni fogsz.

 

5. A realitás-teszt

Gondold végig, hogy mennyit engedhet meg magának a cég. Jól megy az üzlet? Növekszik a vállalat? Vagy éppen lefutott egy költségracionalizálás? Nagyon nem mindegy, milyen a környezet, ami körülvesz.

Sokkal könnyebb a dolgod, ha fut a szekér. Jó eredmények, (túl)teljesülő tervek esetén könnyebb a fizetésemelési igényeknek is engedni. Akkor sem reménytelen a helyzeted, ha nem megy annyira jól a cégnek. Ilyen helyzetben még fontosabb megtartani és elégedetté tenni a kiváló embereket, hiszen rájuk támaszkodva lehet kimászni a csávából.

Mindezt azért kell tisztázni magadban, hogy amikor beülsz a beszélgetésre, a megfelelő módon közelíthesd meg a kérdést.

 

6. A végső teszt

Tedd fel ezt a kemény kérdést: te megadnád magadnak?

Ha igen, miért? Mi győz meg?

Ha nem, miért nem? Mit kéne tenned, hogy kiérdemeld?

 

7. A beszélgetés

Eljött a pillanat? Nem könnyű, de legyél nyugodt és magabiztos. (Vagy legalábbis tegyél úgy.)

A feladatod: bemutatni, hogy mennyi mindennel járulsz hozzá a cég eredményeihez és hogy milyen fejlődésen mentél át az utóbbi időben és lettél ezáltal értékesebb számukra. Itt az ideje, hogy ennek megfelelően változzon a javadalmazásod is.

Legyél empatikus és diplomatikus, de kellően határozott. A fenti lépések elég konkrétumot, igazolást, adatot, információt szolgáltatnak ahhoz, hogy kellő magabiztossággal tényeket tudj tálalni. Emeld ki az erősségeidet, ne „hajolj el” a gyengeségeid elől (a főnököd valószínűleg ismeri ezeket), de mutasd be, mit teszel, hogy javulj ezeken a területeken is. Mindenképp emeld ki, hogy mennyire számíthatnak rád a kollégák és az ügyfelek.

 

+1. Értékeld az eredményt

Mi lehet a dolog vége?

1: megkaptad

2: kaptál valamennyit

3: nem kaptál semmit

Akármelyik jött ki, mindeképpen gondold végig (másnap, amikor már aludtál rá egyet), hogy mi ment jól és mi nem, mi működött és mi nem. Az igazi az, ha le is írod és elmented oda, ahova a felkészülési anyagokat is mentetted. Jól jön majd legközelebb!

Ha a 2-es vagy a 3-as eredmény jön ki, ideje egy alapos önmarcangolásnak. Jól “lőtted be”, hogy mennyit érsz? Ha nem, akkor is előrébb vagy, mivel nagyon sokat tanultál. Ha igen, akkor miben volt a hiba? Még ha úgy is érzed, 100%-ig igazad van, sem célszerű rögtön felmondanod … Nyugodtan, kedvesen kérj visszacsatolást: mit javasol a főnököd, miben fejlődj, hogy kiérdemeld a magasabb fizetést? Mekkora esélyét látja ennek? Tudnátok-e fél év múlva újra beszélni erről?

 

Búcsúzóul …

… egy saját történet. Első vezetői beosztásomba kerülve azt vettem észre, hogy nemcsak a velem egy szinten lévőknél keresek lényegesen kevesebbet, hanem még olyan beosztottam is van, aki többet keres. (És ez nem értékesítő csapat volt, ahol ezt simán el tudom fogadni.) Viszont a kinevezésemkor még fél év volt a szokásos fizetésemelési időpontig és nem volt divat a cégnél eltérő időpontban változtatni.

Bementem a főnökömhöz és előadtam a fenti helyzetet. Azt mondtam neki: “Nem kérek most emelést. Tudom, hogy meg kell szolgálni a bizalmat. Azt kérem, hogy figyeld, mit csinálok és a szokásos emelési időpontban add meg, amit jogosnak érzel.”

Hat hónap elteltével több, mint a duplájára emelte a fizetésem. Ez messze több volt, mint amire számítottam. Pár év múlva elmondta, hogy azért, mert szóltam a magam érdekében, de nem követelőztem és a teljesítményemhez kötöttem az emelést. Ugyan ekkor még nem tudtam, hogy mondanom kellett volna egy számot is, de azt hiszem, ez a szabályt erősítő kivétel. :-)

A lényeg: kérj fizetésemelést!

Mire vársz?

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brnw.blog.hu/api/trackback/id/tr447729262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.25. 16:48:59

Nem tudom, hogy szerencsés vagyok-e vagy szerencsétlen, de egy olyan multinál van szerencsém dolgozni, ahol a bérezés egy kialakult szisztéma szerint történik, magyarán esély sincs rendkívüli béremelést kérni.
Magyarán, egyszer vagy alkupozícióban: mikor felajánlják az állást. Ekkor nyilván van egy -tól/-ig kategória (de sem kevesebbet, sem többet nem ajánlanak a pozíciónak megfelelőnél, és ez nem vicc, én pl. kevesebbet kértem, mint ami a középvezetői posztomhoz náluk rendelve volt, és felfelé kerekítettek.... ami persze így nyilván kevesebb lett végül, mint amennyit igazából kérhettem volna, de így jártam....:-D)
Ami a jó ebben, hogy nem fordul elő az, amit írsz, hogy pl. egy beosztott többet keres, mint a főnöke...
Innen azonban csakis az éves bérmegállapításkor változnak a pénzek, már csak azért is, mert az egyes osztályok egy konkrét összeget és százalékot kapnak, amit fillérre el is szoktak osztani. (olyan nyilván van, hogy mondjuk egy tapasztalt, így többet is kereső kolléga elmegy, egy újabbat meg kevesebbért sikerül szerződtetni, de ennek a megmaradt pénznek a szétosztása nem igen szokott megtörténni :-D)
Viszont pl. azzal, hogy az elején kevesebbet kértem, és valószínűleg˘a pozi alsó határán lévő fizuval vettek fel, hamarosan kiküszöbölődött, mert minden éves emeléskor többet kaptam, mint az átlagos béremelés volt -nyilván mások ezzel egyenes arányban meg kevesebbet- így hamarosan nem maradtam el a velem egy szinten dolgozóktól.

Ha valakinek rendkívüli problémája, rendkívüli kiadása van, pl. el kell költöznie, és nem bírja az új rezsit, akkor ehhez kérhet a cégtől támogatást, ahogy pl. temetéshez is, de csak simán újratárgyalni a bért nem szokás. (azt is írhatnám, hogy nem lehet, de ez nyilván nem igaz, viszont komolyan mondom, hogy az itt töltött öt évem alatt hozzám sem jött egyetlen kolléga sem rendkívüli fizetésemelést kérve, meg sem én, sem a többi velem egyszinten lévő vezető az osztályon nem mentünk a mi főnökünkhöz fizuemelésért....
És persze nem azért, mert ne tudnám elképzelni, hogy azért a magas színvonalú, elkötelezett munkáért, amit végzek :-DDDDD nem fizethetnének akár többet is, hanem mert tényleg olyan a rendszer, hogy ha ezt valaki megtenné, olyan lenne, mintha a Tescoban állnál neki alkudozni a tej vagy a kenyér áráról...
Szóval én azt ajánlanám az ilyen "hogyan kérjek béremelést" cikkek/posztok olvasóinak, hogy azért a cég szokásait ne hagyják figyelmen kívül. Lehet, hogy bizonyos helyeken valóban megtehető a dolog, de vannak olyanok is, ahol kimondottan rosszul veszi ki magát, és olyan benyomást keltessz vele, mint aki kilóg a céges kultúrából, aki nem érti a cég működését, szokásait, hanem kilógsz onnan.

232323 2015.08.25. 17:08:44

Fizuemelés munkahelyváltáskor van. Pont.

Cobs 2015.08.25. 17:16:33

nahat ez huülyeség amit szerintem amiket én előttem szólók írtak. Persze vállalati kúltúra függvénye is ez nyilvánvaló. De símán van olyan szitu amikor alkupozícióba kerüülsz pl. "beesik" egy jobb ajánlat, odamégy a fönöködhöz xy Ft-ért itt maradsz egyébként mégy.
Én is kértem már fizu emelést, plusz 50% ot megadták. Ezt csak példának írom, nem powerkodás miatt.

l3v1 2015.08.25. 17:17:43

A legtöbb helyen felvételkor vagy pozícióváltáskor van csak lehetőség bármire. Ennek tudatában ill. ennek ellenére ugrálni eléggé értelmetlen. Erre buzdítani is az.

GépBalta 2015.08.25. 18:56:04

@l3v1: Akkor igazán szerencsésnek érezhetem magam, hogy én nem a "legtöbb helyen" dolgozom.

Plumper_ 2015.08.25. 19:07:56

na, akkor most mindenki írja le, melyik városban él és mennyi a nettója plusz juttatások! :-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.25. 22:01:04

@Los Alamuszi: Dolgoztam egyszer hasonló cégnél, ott akkor borult a rendszer, amikor az egyik évben néhány kollégát előléptettek fizetésemelés nélkül...

@Cobs: Ha 50%-ot kaptál, akkor nagyon alulfizettek korábban. Addig nem tűnt fel? Egyébként az általános gyakorlat szerintem az, hogy 10-20%-ot ajánlanak, ha valaki felmond, de szeretnék, ha maradna.

Egyébként a 6-os pontnál nem azt kellene kérdezni, hogy te megadnád-e magadnak, mert az emberek többsége meg van arról győződve, hogy a munkája többet ér, mint amennyit fizetnek neki és hasznosabb, mint az átlag...

kewcheg 2015.08.25. 22:37:53

Köztisztviselő mit csináljon?

2015.08.26. 08:38:59

Elég tipikus vállalati/menedzsment bullshitnek tűnik az írás. Egyáltalán létezik még az a műfaj, hogy az ember bemegy a főnökhöz, fizetésemelést kér, és kap is? Szerintem ez nagyjából a filmekben van csak, a posztbéli pontok többsége meg idióta amerikai önmenedzselő könyvek sovány kivonata.

2015.08.26. 08:42:31

@kewcheg: nem olvastad? Menj be a főnökhöz, és kérj fizuemelést! Ne feledd magaddal vinni a kinyomtatott maileket, amiben halálra dícsértek korábban :)))))

Macropus Rufus 2015.08.26. 10:57:52

ezek jól hangzanak. Csak a magyarországi cégek 90%-nál nem működik.
Senkit nem érdekel, hogy milyen jól dolgozol. Sőt sok esetben hagyják elmenni azt a munkatársat aki béremelést kér, és inkább felvesznek helyette valaki mást... nem mellesleg azért a bérért amit a távozónak nem akartak megadni.

Kicknick 2015.08.26. 13:01:58

Muhahah, két év alatt háromszor mentem ezen végig, basztak emelni ilyen-olyan kifogásokkal. Mikor leraktam a volt főnököm elé az új alirandó munkaszerződésem 2 óra múlva hozta irásban a 20%-os emelést...épp csak ki nem röhögtem
@kewcheg: menjen el versenyszférába...mármint ha máshoz is ért mint ülni 8 órát egyhelyben.

firg_firg 2015.08.26. 14:07:21

Kerni kell mert maguktol nem adnak. Egy volt fonokom monda hogy aki nem panaszkodik annak minek adjanak soron kivul. Van az eves egyszeri ujratargyalas, es csokolom.

Kerni kell, de nem mindegy hogyan:
Ne masok elott hanem negyszemkozt
Aki szoban nem meri megemliteni, az kerheti irasban, privat mail fonoknek. Lesz ideje atgondolni a valaszt, nem azonnal kell reagalnia valamit.

Bizonygatni hogy mennyire jo vagy ertelemtlen. Nem szamit. Addigra a fonoknek ugyis van mar egy kialakult kepe rolad amin kb nem valtoztathatsz egy rohammal. Elotte kell bizonyitani, es felhivni ra a figyelmet, nem akkor amikor mar kersz.

Utlso pillanatban ha mar megvan a masik melo szerintem felesleges kerni. Megvan az oka, ha valami mar odaig eljutott, akkor inkabb menjen. Ha a ceg akkor kezd csak kapkodni utana, akkor is, mert az meg a cegrol mond el valamit. Hacsak nem nagyon zsiros az emeles.
süti beállítások módosítása